Šabačkom pesniku Tomislavu Marinkoviću nagrada “Desanka Maksimović” 1Foto:Tomislav Marinković/Glas Podrinja 

Poznati šabački pesnik Tomislav  Marinković laureat je prestižne nagrade po najvećoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović.

Petočlani žiri u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, , Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik) istakao je u obrazloženju da je: „Tomislav Marinković sredinom osamdesetih godina ušao krupnim koracima u srpsku poeziju, a svakom novom knjigom je usavršavao poetički iskaz donoseći veoma delikatnu lirsku notu obeleženu emotivnim i misaonim tokovima u razvoju srpske poezije“.

Marinković je prvu zbirku objavio još 1983. godine, brzo je neapredovao na lestvici domaćih pesnika i danas je jedan od najpoštovanijih i najuvaženijih. Prethodne godine je prestižna plava edicija Srpske književne zadruge objavila zbiruku izabranih pesama Tomislava Marinkovića.

On je i dobitnik  najznačajnijih  pesničkih nagrada u Srbiji: “Branko Miljković!”, “Vasko Popa”,  “Miroslav Antić”, kao  i Disone nagrade za ukupno pesnilko delo. Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski,japanski,  slovenački i makedonski jezik.

Prema pisanju „Sputnjika“ nagrada će biti uručena najverovatnije početkom oktobra, ali je to uslovljeno epidemiološkom situacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari