Desanka Maksimović foto Ljubivoje Ršumovićfoto Ljubivoje Ršumović

Književnu nagradu „Desanka Maksimović“ za 2023. godinu dobila je pesnikinja Zlata Kocić za ukupan doprinos srpskoj poeziji, saopšteno u Narodnoj biblioteci Srbije.

Nagrada, koju dodeljuje Zadužbina “Desanke Maksimović” Zlati Kocić biće uručena 16. maja u Brankovini.

Nagrada se sastoji od bronzane statue u liku naše čuvene pesnikinje, povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a laureatkinji će biti objavljene izabrane pesme, posvećen naučni skup i sa njega objavljen zbornik naučnih radova.

Zlata Kocić nagradu je dobila jednoglasnom odlukom žirija u sastavu: Goran Maksimović, Đorđe Despić, Branko Vraneš, Slađana Ilić i Vojislav Karanović.

Kako je juče najavljeno, 15. maja u Atrijumu povodom 125 godina od rođenja Desanke Maksimović i tri decenije rada zadužbine koja nosi njeno ime održaće se svečana akademija pod nazivom „Iza štita poezije“ i biće otvorena izložba „Moj svet“, čiji je autor Snežana Stanišić.

Na svečanoj učestvovaće upravnik NBS i pisac Vladimir Pištalo, Svetlana Šeatović, predsednica Desanikine zadužbine, predstavnici peskinjine porodice, učenici Valjevske gimanizije, glumci i dečija dramska grupa radio Beograda.

Besedu će održati akademik Ljubomir Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari