Sada su to arhivske fotografije i to je dobro, zato što izgledaju bolje nego onda kad su napravljene: Goranka Matić na otvaranju izložbe "Heroes" 1Foto: Marijana Janković

Izložba fotografija najznačajnijih momenata domaće i strane rok scene sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, “HEROES: Hajsbert Hanekrot i Goranka Matić”, otvorena je snoć u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu u prisustvu oba autora.

U njihovim paralelno predstavljenim opusima mogu se videti junaci rok muzike gorenavedenog vremenskog perioda, i to , od portreta Dejvida Bouvija, Roling Stonsa, Fredija Merkjurija pa sve do legendarnih koncerata Idola, EKV, Električnog orgazma i ostalih bendova sa prostora bivše Jugoslavije

Osvrnuvši se na vreme u kome je napravio svoje fotografije Hajsbert Hanekrot je primetio da je to bilo zlatno doba rokenrola.

„U to vreme rok scena je eksplodirala. Ponekad ih zovem zlatnim godinama rokenrola. Sedamdesetih, kada su grupe snimale svoje druge ili treće albume, sve to je bilo zaista veliko” rekao je Henekort dodajući da je sve bilo mnogo drugačije „, rekao je Hajsbert dodajući da je mnogo toga  bilo drugačije nego danas i u tehničkom smislu.

„U to vreme nije bilo LED svetla, koncerti nisu bili toliko osvetljeni, nije bilo foto aparata sa velikim mogućnostima zumiranja ili automatskim fokusom. Sada je lakše napraviti dobru fotografiju. Ali da biste napravili onu koja nešto znači, morate da se koncentrišete i potrudite, kao što sam i ja radio. To je i dalje isto”, istakao je Hajsbert.

Govoreći o svojim fotografijama iz osamdesetih godina prošlog veka,  Goranka Matić je konstatovala da one sad imaju arhivski status.
”Prošlo je 35 godina otkad sam ih napravila, i to su sada već arhivske fotografije. To je dobro, zato što izgledaju bolje nego onda kad su napravljene. Kada bih se vratila kući i razvila negative pa birala fotografije, iz celog filma bih izabrala eventualno dve,” kazala je Goranka dodajući , da je skoro,  pripremajući svoju retrospektivu bila mnogo fleksibilnija u selekaciji.

“Nedavno sam za retrospektivnu izložbu ponovo skenirala sve, i bila sam izdašnija nego onda na početku, kad sam bila stroga. Tako da to čuva jedan lep sentiment. U slučaju da je još i dobra fotka – gde ćeš lepše!” istakla je Goranka Matić.

Sada su to arhivske fotografije i to je dobro, zato što izgledaju bolje nego onda kad su napravljene: Goranka Matić na otvaranju izložbe "Heroes" 2
Foto : Goranka Matić

Holandski fotograf Hajsbert Hanekrot je, krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih godina, bio sa svojom kamerom skoro svuda gde je u tom trenutku u svetu rok muzike trebalo biti, i to ne samo u Holandiji, gde je u prvom muzičkom magazinu „Oor“ započeo svoju karijeru.

Kroz njegov objektiv ostali su zabeleženi brojni koncerti i zvezde, od Abbe do Frenka Zape, odnosno neke od najznačajnijih imena internacionalne rok scene sedamdesetih godina.

Jedna od naših najpoznatijih fotografkinja, Goranka Matić je objavljivala svoje fotografije u gotovo svim novinama i časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, (New)Moment, Delo,…)

Tokom osamdesetih godina, njen najznačajniji rad je bio baš u oblasti rok fotografije, naročito u okviru scene Novog talasa.

Ona je takođe autor nekih od kultnih omota ploča vodećih muzičara tog perioda (ldoli, U škripcu, Bajaga i instruktori, Đorđe Balašević i dr).

Kustoskinje izložbe Heroes su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, autorka teksta u katalogu je Snežana Golubović, dok je za dizajn izložbe i kataloga zadužena Isidora M. Nikolić.

Izložba Heroe će biti dostupna publici u Galeriji Dots  do 27. aprila .

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari