SAG-AFTRAFoto: Gene Blevins / Zuma Press / Profimedia

Članovi sindikata SAG-AFTRA, koji su trenutno u šrajku protiv Holivuda, odobrili su štrajk protiv gejming industrije sa velikom većinom glasova.

Od 34.687 glasačkih listića je učestvovalo, što čini 27,47% mogućih glasačaka, a 98,32% njih glasalo je pokretanje štrajka ukoliko za to bude potrebe.

Ova gilda, podsećamo, šrajkuje protiv filmske i televizijske industrije od 14. jula iako su njihove kolege scenaristi završili svoj štrajk.

SAG-AFTRA (Udruženje filmskih glumaca-Američke federacije televizijskih i radio umetnika) je poslednji put štrajkovala protiv gejming industrije 2016. godine, kada je štrajk trajao 183 dana.

„Vreme je da gejming kompanije prestanu da igraju igre i uozbilje se oko postizanja dogovora po ovom pitanju“, rekla je Fren Drešer, predsednica sindikata SAG-AFTRA.

Odbor ovog udruženja već je glasao za to da se preporuči štrajk, za šta je bila potrebna tročetvrtinska većina.

Ovo glasanje ne znači nužno da će doći do štrajka, već daje odboru autoritet da ga objavi ukoliko se ne postigne zadovoljavajući dogovor.

Pregovori će se nastaviti, a štrajk bi mogao da nastupi u bilo kom trenutku i obuhvatio bi sve članove ovog udruženja koji učestvuju u pozajmljivanju video glasova i potencijalno lika u nekoj video igri.

Prošlo je skoro godinu dana otkako je SAG-AFTRA obnovila ugovor sa gejming kompanijama, ali sada se tu javljaju novi problemi, među kojima su pre svega plate i korišćenje veštačke inteligencije umesto glumaca.

„Između eksploatatorskog korišćenja AI i zaostalih plata, oni koji rade na video igrama suočavaju se sa mnogim sličnim problemima kao njihove kolege koje rade na filmovima i serijama“, rekao je Rej Rodrigez.

Fren Drešer je još prvog septembra najavila mogućnost dvojnog štrajka, zato što se i u industriji video igara „ispoljavaju pohlepa i nepoštovanje“.

SAG-AFTRA izdvojila je 10 kompanija kao problematične

Kompanije protiv kojih bi udruženje moglo da stupi u štrajk su:

  • Activision Productions Inc.,
  • Blindlight LLC,
  • Disney Character Voices Inc.,
  • Electronic Arts Productions Inc.,
  • Epic Games, Inc.,
  • Formosa Interactive LLC,
  • Insomniac Games Inc.,
  • Take 2 Productions Inc.,
  • VoiceWorks Productions Inc.
  • WB Games Inc.

Predstavnici gejming kompanija rekli su da žele pošten ugovor koji bi bio povoljan za obe strane u pregovorima.

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari