Sajmovi knjiga i izdavačka industrija 1Foto: Stanislav Milojković

Tokom okruglog stola na temu Sajmovi knjiga i izdavačka industrija, u organizaciji ovogodišnjeg počasnog gosta Sajama knjiga – Egipta, govorili su Hajtam Elhag Ali – predsednik Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, Danka Selić – generalna direktorka Beogradskog sajma, Dejan Papić – predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije i Dejan Begović – potpredsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije.

Gosti iz Egipta istakli su da se nadaju da je ovo početak uspeše saradnje koja će biti podignuta na mnogo viši nivo koji neće obuhvatiti samo kulturu već i druge oblasti poput ekonomije, u kojima je moguće proširiti srpsko-egipatske odnose.

Predstavljen je i program Cairo calling namenjen izdavačima iz celog sveta koji pomaže objavljivanje egipatske književnosti, a podrazumeva stručnu i finansijsku pomoć izdavačima koji žele da objavljuju egipatsku književnost. Rečeno je da je na sajmu u Kairu, koji je jedan od najvećih u arapskom svetu, prošle godine učestvovalo oko 800 izdavača i da je za nedelju dana koliko je sajam trajao, ostvaren promet od 10 miliona dolara.

Gosti iz Egipta istakli su da su postigli značajne rezultate u borbi protiv književne piraterije i da se sve više radi na elektronskim knjigama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari