Saksofon u prvom planu 1

Osmi međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan u od 28. septembra do 1. oktobra u Beogradu.

Tokom trajanja festivala publika će moći da čuje najznačajnije strane i domaće saksofoniste u raznim muzičkim žanrovima, od džeza i klasične muzike do elektronike. Osim vrhunskih koncerata i premijera kompozicija za saksofon domaćih autora, program upotpunjuju i džem sešni kao prilika za neformalno druženje učesnika festivala i publike. Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Ovogodišnji Belgrade SAXperience počinje koncertom Avido duo, 28. septembra u Atrijumu Narodnog muzeja. Ovaj duo iz Austrije čine Alvaro Kolao Leon (saksofon) i Đorđe Davidović (harmonika). Na programu su dela iz perioda baroka, klasicizma i crossover žanra. Druge večeri, 29. septembra u Svečanoj sali Skupštine Grada nastupiće Morphing Saxophone Quartet, koji čine četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž. Treće veče, 30. septembra u UK Parobrod posvećeno je saksofonu u dijalogu sa glasom i elektronikom. Publici će se predstaviti Duo Vibrance koji čine mecosopran Ana Radovanović i saksofonista Milan Savić, koji će ovom prilikom premijerno izvesti dela domaćih kompozitora Svetlane Savić, Tatjane Milošević i Aleksandra Sedlara. Prvog dana oktobra publika će u Dorćol platzu imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Italije, Damiana Grandesa, koji će premijerno predstaviti svoj novi muzički projekat: Grandessocera – Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa italijanskim muzičkim producentom Andreom Čerom.

Svake večeri nakon koncerata biće priređeni džem sešni na kojima će nastupiti domaći i strani saksofonisti. Ulaz je slobodan.

Posle festivala, od 2. do 6. oktobra zvuci saksofona moći će da se čuju širom Srbije. U okviru programa Sax on tour, publici u Leskovcu, Pirotu, Smederevu, Somboru i Vršcu predstaviće se italijanski saksofonista Damiano Grandeso sa projektom Grandessocera Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari