Sam u kućiFoto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

Film „Sam u kući“ odmah je postao klasik kada je izašao 1990. godine, ali omiljena božićna komedija zamalo uopšte nije snimljena.

„Sam u kući“ je film koji govori o dečaku koga porodica greškom ostavlja samog u svojoj kući tokom praznika i on je bio zamisao reditelja Džona Hjuza, koji se proslavio sa tinejdžerskim filmovima tokom osamdesetih.

Hjuz je napisao scenario kako bi video da li može da napravi kvalitetan film za nešto mlađu publiku nego što je navikao.

On je svoj scenario predao studiju „Warner Bros.“, odakle je dobio odgovor da bi film mogao biti snimljen za 10 miliona dolara, sa ne prevelikim očekivanjima za njegov uspeh pred publikom.

Kada se ispostavilo da će film, koji je u to vreme bio u pretprodukciji, koštati najmanje 14,7 miliona dolara, studio „Warner Bros.“ otkazao je projekat.

Glumačkoj ekipi je istog jutra rečeno da se snimanje prekida i da je studio „20th Century Fox“ preuzeo produkciju filma.

Neki od ljudi uključenih u produkciju prisetili su se da je dan nakon najave ekipa došla na posao i na svakoj stolici zatekla majice s logom studija „20th Century Fox“, piše Index.

Producenti i drugi uključeni u ovaj filmski projekat ispričali su u Netfliksovom dokumentarcu o snimanju filma da je scenario „potajno dostavljen“ direktorima studija „20th Century Fox“, koji zakonski nisu imali pravo da imaju pristup bilo čemu što se tiče ovog filma.

Dokumentarac „The Movies That Made Us: Home Alone“ uključuje i uvid tadašnjeg neiskusnog redatelja Krisa Kolumbusa, koji je opisao kako je izgledao rad na filmu za njega i druge početnike u Holivudu.

„Sam u kući“ je zaradio blizu 500 miliona dolara tokom svog bioskopskog života

Film „Sam u kući“ sniman je u predgrađu Čikaga, gde je Hjuz voleo da snima svoje filmove, daleko od holivudskih studija.

Tim je postavio svoju bazu u srednjoj školi Nju tri u Vinetki, gde je je na kraju izgrađen set koji je postao kultni enterijer idilične kuće porodice Mekalister.

Takođe su radili danonoćno kako bi pronašli ono što će postati kultna kuća od cigle koja je predstavljala specifičnu vrstu američkog života više srednje klase ovih godina.

Kuća je, prema reditelju, trebala da bude „topla i primamljiva“ kako bi se lako stvorio pravi praznični duh za film.

Film je izašao neposredno pre Dana zahvalnosti 1990. i bio je u konkurenciji s „Rokijem V“ na bioskopskim blagajnama.

Nije dobio pozitivne kritike Džordža Siskela i Rožera Iberta, vodećih filmskih kritičara tog vremena.

Prema proračunima studija, da je film zaradio 8 miliona dolara u premijernom vikendu, bio bi uspešan.

Film je, međutim, zaradio 17 miliona dolara tokom prvog vikenda prikazivanja i ostao je broj jedan na bioskopskim blagajnama 12 nedelja nakon toga – sve do praznične sezone.

Njegova zarada u američkim bioskopima porasla je na 285 miliona dolara, zbog čega je „Sam u kući“ dobio još nekoliko nastavaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari