Sa(n)jam knjige u Istri u znaku 70. filmskog festivala u Puli: Povratak velikana, laureata Zlatne arene, Rajka Grlića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana 1Foto promo/ 28.Sa(n)jam knjige u Istri

Ovogodišnji, 28. Sa(n)jam knjige u Istri – Festival knjiga i autora koji će se održati u Puli od 25. novembra do 4. decembra, kako je objavio hrvatski Jutarnji list, donosi uzbudljiv program, a glavna tema je Povratak.

Ova programska celina ogleda se kroz mnoge „povratke“, a posebno kroz Hollybook, koji je usmeren prema filmu.

Povod za ovaj fokus na „pokretne slike“ je Pulski filmski festival, koji naredne godine obeležava 70 godina postojanja, a Sa(n)jam knjige u Istri je prva manifestacija u Hrvatskoj koja najavljuje jedan od najvažnijih datuma u istoriji ovdašnje kinematografije.

Tako su učesnici Povratka i legendarni filmski autori, laureati Zlatne arenu u Puli – Srđan Karanović, koji će na istarskom sajmu predstaviti i svoju knjigu „Sam o sebi“, upravo objavljenu u izdanju Geopoetike, i Slobodan Šijan sa knjigom „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Jedan od najvažnijih sajamskih događaja je okrugli sto zakazan 3. decembra, a pored Karanovića i Šijana učesnici debate o Pulskom festivalu su i reditelji Rajko Grlić i Dana Budisavljević, takođe laureati nekada najvažnije nagrade u jugoslovenskoj kinematografiji, koja i danas ima veliki značaj u regionu.

Karanović je tri puta osvajao Zlatnu arenu – za „Miris poljskog cveća“ (1978), „Petrijin venac“ (1980), i „Nešto između“ (1983), a Slobodan Šijan se u istoriju ove nagrade upisao filmovima „Ko to tamo peva“ (1980) i „Maratonci trče počasni krug“ (1982).

Najnagrađivaniji filmski autor čija su ostvarenja obeležila sedam decenija postojanja Pulskog festivala, svakako je Rajko Grlić. U raznim kategorijama Zlatnu arenu osvajali su njegovi filmovi „Bravo maestro“ (1978), „Samo jednom se ljubi“ (1981), „U raljam života“ (1984), „Za sreću je potrebno troje“ (1985), „Karaula“ (2006), „Neka ostane među nama“ (2010).

„Ustav Republike Hrvatske“ je 2017. dobio četiri Zlatne arene – za najbolju mušku ulogu, Nebojša Glogovac, za najbolji scenario, Rajko Grlić i Ante Tomić, za najbolju sporednu mušku ulogu, Dejan Aćimović, za najbolju kameru, Branko Linta, a u Puli je te godine dobio i Nagradu Evropske kritike Fedeora.

Rediteljka i scenaristkinja Dana Budisavljević trijumfovala je u Puli 2019. i oborila sve rekorde, kada je njen „Dnevnik Diane Budisavljević“ nagrađen sa čak pet Zlatnih arena – za najbolji film, režiju, scenario, montažu i muziku, a osvojila je i nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Sa(n)jam knjige u Istri, tokom gotovo tri decenije trajanja ustoličio se kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja koji okuplja stvaraoce iz regiona iz raznih oblasti umetnosti, a njegovo prošlogodišnje izdanje upamćeno je i po tome što je sajam svečano otvorio beogradski intelektualac i pisac Ivan Čolović, osnivač i urednik kultne Biblioteke XX vek.

Ova izdavačka kuća obeležila je u Puli 50 godina postojanja, promocijom zbornika “Pola veka XX veka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari