SANU: Preminuo Vojislav Marić, redovni član Odeljenja za matematiku 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Akademik Vojislav Marić redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminuo je u 91. godini, u Novom Sadu, saopšteno je danas.

Kako je SANU saopštio, Marić je ostavio značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957.

SANU: Preminuo Vojislav Marić, redovni član Odeljenja za matematiku 2
Foto: Screenshot/sanu.ac,.rs

Od 1955. godine do penzije prošao je sva zvanja na Univerzitetu u Novom Sadu. Za redovnog profesora na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu izabran je 1971. godine.

Za svoj rad nagrađen je Poveljom sa plaketom Univerziteta u Novom Sadu 1955. godine i zahvalnicom Fakulteta 2000. godine.

Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU)  izabran je 1987, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000. godine.

Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti  u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve.

Akademik Marić je bio gostujući profesor na više univerziteta u svetu.

Nosilac je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.