Saopšteni naslovi romana u užem izbor za nagradu "Vladan Desnica" 1Foto: Promo/ Narodna biblioteka Srbije

Dela koji su ušla u uži izbor za nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolji roman „Vladan Desnica“ su: „Deca“, autorke Milene Marković (Lom), „Ruža pod ledom“ autora Mirka Demića (SKD Prosvjeta), „Petlja“ autora Dejana Aleksića (Laguna), „Smrtni ishod altetskih povreda“ autorke Milice Vučković (Booka) i „Španska čizma“ autora Vladimira Kopicla (Laguna), saopšteno je juče na konferenciji za medije u u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

– Što je bilo daleko došlo je blizu. Mi još uvek nismo došli do tog momenta, nego možemo još uvek da golicamo vašu maštu povodom iščekivanja pobednika. Nagrada Narodne biblioteke Srbije je dobila ime po Vladanu Desnici jednom od najvećih naših pisaca, a on je govorio: „voleo bih umreti u suncu. Što me kod smrti najviše plaši je predstava mraka, sa kojom je ona skopčana“. Mi ćemo našu nagradu zato dodeliti u najdužem danu u godini u utorak 21. juna na lokalitetu Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu – kazao je upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

On je pojasnio da je to trenutak simbolične besmrtnosti i simbol kreacije. Povodom toga što nagradu dodeljuju pisci piscima, tačnije povodom toga što je žiri sastavljen od književnika, Pištalo je kazao da kritičari imaju veru, a pisci iskustvo i da se nada da će ova nagrada postati tradicija.

Akademik Dušan Kovačević i predsednik žirija je kazao da će se nagrada pamtiti po tome što će biti dodeljena 2022. godine, lake za pamćenje, jer je sačinjena od dvojki.

– Simbolična mi je ta ocena – dvojka, za sve ovo što nam se dešava od pandemije pa do nesrećnog rata. Nije jedinica, nismo pali, ali smo posrnuli i provlačimo se nekako sa tom dvojkom. Nadam se da će ova godina biti uvod u ozbiljnu tradiciju jedne od najboljih nagrada za književnost – istakao je Kovačević i dodao „vidimo se 21. na Kosančićevom vencu.

Žiri je sačinjen od devetoro pisaca, na čelu sa Kovačevićem, a ostali članovi su: Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, LJubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Nagrada će iznositi 12 hiljada evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari