Sarajevo Photography Festivalfoto: Sarajevo Photography Festival/ Zine

Sarajevo Photography Festival, koji se treću godinu zaredom održava u prestonice Bosne i Hercegovine i koji okuplja i povezuje aktere regionalne i međunarodne foto scene, objavio je konkurs za takmičarski program u osam kategorija sa svetski priznatim članovima žirija.

Kategorije u kojima će se fotografi i fotografkinje takmičiti su: documentary, life, portrait, fashion, conceptual, mobile, wedding i landscape. Impresivni žiri, između ostalih činiće Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann, koja će žirirati kategoriju Dokumentarne fotografije.
Žiri Life kategorije biće jedan od osnivača Hamburg Portfolio Review-a, kusos i editor Lars Lindemann.

Za Portretnu fotografiju zadužena je češka fotografkinja Hana Knizova, u čijem fokusu rada se nalaze interpersonalni odnosi, koji se često ogledaju u intimnim, konceptualnim portretima. Deo ove impozantne ekipe činiće i modni direktor Vogue ADRIA-je, Petar Trbović, u kategoriji Fashion-a.

Sarajevo Photography Festival
foto: Hana Knizova

Jedna od najznačajnijih umetnica mlađe generacije sa naših prostora, Selma Selman, žiriraće kategoriju Konceptualne fotografije, dok će mobilnu fotografiju ocenjivati direktor Belgrade Photo Month-a, David Pujado. Wedding kategoriju žiriraće Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme, koja okuplja wedding profesionalce iz SAD-a, Kanade, Evrope, Australije i sa Kariba. Žiri Landscape kategorije biće Luca Venturi, osnivač i art direktor Siena International Photo Awards-a, Drone Photo Awards-a i Siena Awards Festivala.

Grand Prix Sarajevo Photography Festivala iznosi 2.000 evra, a ukupan nagradni fond takmičenja je 6.000 evra. Pored novčane nagrade, pobednici i pobednice dobijaju i priznanje za svoj rad, kao i priliku za povezivanjem sa drugim artistima i profesionalcima iz industrije. Uslove i pravila takmičenja možete naći na linku, a rok za prijavu je 1. april.

Sarajevo Photography Festival se ove godine održava od 30. maja do 2. juna. Pored takmičarskog programa, uključivaće i izložbe, radionice, predavanja i tribine, kao i portfolio reviews-e i networking event-ove. U kontekstu izložbi, realizovaće se samostalne i grupne, raznolikih fotografskih stilova i tehnika.

Pored povezivanja regionalne i međunarodne scene, promoviše se fotografija kao umetnička forma, podstiče se dijalog i razmena između fotografa i publike i oslikava se kulturno bogatstvo i raznolikost. Ovaj mlad, ali izuzetno značajan festival organizuje manji tim velike pokretačke energije, na čelu sa direktoricom festivala Aidom Redžepagić i direktoricom programa Jelenom Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari