Seka Sablićfoto Miroslav Dragojević Danas

Ceremonijom na Kanli Kuli i regionalnom premijerom filma „Sirin“ Senada Šahmanovića, 22. avgusta svečano će biti otvoren 36. Montenegro Film Festival u Herceg Novom, a početak najznačajnijeg praznika filmske umetnosti u Crnoj Gori proglasiće Jelisaveta Seka Sablić, kojoj će, kako Danas saznaje, biti uručena Nagrada „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umetnosti i ovom festivalu.

Legendarna glumica koja je svojim umetnošću obeležila jugoslovensku i ovdašnju kinematografiju, ove godine je i članica žirija koja će odlučivaće o najboljim ostvarenjima 36. MFF, a kako kaže za naš list, hercegnovski festival ima u sećanju kao jedan od najvažnijih u nekadašnjoj Jugoslaviji..

– Iskreno, mislim da su ovu nagradu dobile moje godine, moje trajanje, moja posvećenost poslu, i hvala bogu što još uvek mogu da se nađem u nekom projektu. Verovatno ima još mnogo glumaca sa ovim atributima koje sam nabrojala, eto, ovog puta sam ja nagrađena, i zahvaljujem se – kaže Seka Sablić, dodajući da joj je drago što ovaj festival nastoji da vrati stari sjaj.

– Želim da opet zasija onako kakav je nekada bio, kada su njegovi učesnici bili filmski stvaraoci iz cele tadašnje zemlje, a prema naslovima filmova ovogodišnjeg takmičarskog programa vidim da su prisutna ostvarenja, produkcije i koprodukcije sa prostora ovog našeg regiona. Mislim da je važnosti i ugledu koje hercegnovski festival danas ima najviše doprinela publika koja je toliko verna, i uporno dolazi svih ovih godina na sve projekcije, a to mesto, Kanli Kula je božanstveno, sa puno atmosfere. Želim toj publici da i dalje dolazi, a ljudima koji odlučuju o festivalu i organizuju ga, želim da mu daju podršku da se vrati na mesto koje je imao – smatra Seka Sablić.

Ovogodišnji festival odvijaće se do 28. avgusta pod metaforičnim naslovom „Sve boje filma“, i prema rečima pisca Stevana Koprivice, predsednika Saveta festivala, sve je spremno za početak ovog praznika „pokretnih slika“, a tokom priprema bile su prisutne dve krajnosti.

– S jedne strane, malo kasnimo sa marketinškom kampanjom, jer su novi članovi saveta imenovani pre samo mesec dana, a s druge, čini mi se da nikad nismo imali relevantniji odabir filmova u našim programima, kako regionalnih, tako i onih koji su prikazivani i osvajali nagrade na najvećim svetskim festivalima, kao što je, primera radi, ovogodišnji kanski pobednik, film „Anatomija jednog pada“ rediteljke Žistin Trije, kojim će na tvrđavi Forte Mare biti zatvoren 36. Montenegro Film Festival – kaže za Danas Stevan Koprivica.

Kako navodi, hercegnovski festival je dobio kategoriju festivala od nacionalnog značaja za Crnu Goru za tri takmičarske selekcije koje ima u svom programu, a poslednjih godina selekcije dokumentarnog i studentskog filma bile su malo zanemarene, i ove godine im se vraća značaj. U kući nobelovca Iva Andrića publiku očekuje pet dokumentarnih ostvarenja, a na festival se kao reditelj vraća istaknuti crnogorski dokumentarista Vladimir Perović.

– Nastojimo da povratimo glamur koji je naš festival imao, i ono što je takođe važno, ove godine je povećano interesovanje filmskog esnafa iz regiona da dođe u Herceg Novi. Brojni glumci i reditelji su najavili dolazak, pa i oni koji nemaju film u konkurenciji, kao Dragan Bjelogrlić, koji je bio učesnik Lokarna i Sarajevo Film Festivala, i nismo mogli da se uklopimo da njegovi „Čuvari formule“ ove godine stignu pred našu publiku. I samo otvaranje na Kanli Kuli 22. avgusta izmestili smo ka nekom žanru, uzbudljivijem i malo spektakularnijem, a voditelji programa su glumci Marija Bergam i Andrija Milošević. Naša strategija u nekim narednim godinama, i odluka festivalskog Saveta jeste da se MMF vrati na postulate na kojima je osnovan. S obzirom da festival u Sarajevu ide ka toj visokoj kategoriji koju imaju Berlin i slični festivali, a da je Pula više okrenuta svom nacionalnom filmu jer ima jaku kinematografijiu, onda je negde logično ishodište da se Herceg Novi vrati na ovdašnju filmsku scenu kao najvažniji festival regonalne produkcijie – objašnjava Stevan Korpivica.

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma ove godine obuhvata devet naslova, ekskluzivnih crnogorskih premijera kako navodi, a u trku za nagrade, pored filma otvaranja “Sirin” Senada Šahmanovića, ulaze i “Tragovi” Dubravke Turić, “Najsrećniji čovek na svetu” Teone Strugar Mitevske, „Ekskurzija” Une Gunjak.

Tu su i “Lost Country” Vladimira Perišića, „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića, “Sigurno mjesto” Juraja Lerotića, „Kajmak“ Milča Mančevskog, “Smrt djevojčice sa žigicama” Gorana Kulenovića.

O pobednicima festivala, pored Seke Sablić, odlučivaće i članovi žirija u kojem su spisateljica Rumena Bužarovska, reditelj Dušan Kasalica, dramski pisac Đorđe Milosavljević i reditelj Andrija Mardeši.

Pored filmova u takmičarskim selekcijama, pred hercegnovskom publikom su i ostvarenja u selekcijama Kino Evropa i „Adriatic Audience Award“ Mreže festivala Jadranske regije.

Uvek će se neko ljutiti na žiri

O žiriranju na ovogodišnjem Montenegro Film Festivalu, Seka Sablić kaže da nema problem da iskaže svoje odluke.

– Ja sam glumica koja ima mnogo godina iza sebe i već sam van kategorije, i ja ću iz svojih stavova i svog iskustva delovati. Naravno da će uvek biti i pravde i nepravde, i uvek će se neko ljutiti na žiri, ali, nije ni to tako jednostavno. Desi se da je nekada veoma lako doneti odluku, kada se jedan film izdvoji kao odličan i superioran u odnosu na ostale, ili iskoči jedna sjajna uloga oko koje nema polemike. Kad nema takvih ostvarenja onda je teško, mora da se vaga, ali nisam opterećena da stanem iza onoga što mislim, ne bojim se da se zamerim. Nikada se nisam ni bojala, uvek sam sledila svoje osećanje pravde, zato sam slobodna – ističe Seka Sablić.

Priča o identitetu i emigraciji

Novo ostvarenje crnogorske produkcije, „Sirin“ reditelja Senada Šahmanovića, koji sa italijanskom spisateljicom Klaudijom Botino potpisuje i scenario, stiže pred hercegnovsku publiku samo nekoliko dana posle svetske premijere na 39. Sarajevo Film Festivalu.

Prvi Šahmanovićev dugometražni film prikazan je u okviru Open Air programa, a činjenica da je u Sarajevu ispraćen ovacijama i da je za premijerne projekcije prodato oko 700 karata, ukazuje na uspeh koji je ostvario (pobednici SFF biće poznati 18. avgusta), zahvaljujući i glumačkoj ekipi u kojoj su okupljeni najbolji regionalni glumci.

U ovoj priči o identitetu glavne junake igraju Jasna Đuričić, Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Hana Ivanišević, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Škrelji…

Kako za Danas podseća Marko Baćović, on je zajedno sa Jasnom Đuričić igrao i u Šahmanovićevom kratkom filmu „Umir krvi“, kojim se ovaj reditelj proslavio u svetu (prikazan je na više od 70 festivala i osvojio oko 30 nagrada), i sarađuje s njim od njegovih studentskih dana.

– Drago mi je što sam deo „Sirina“, bio sam prisutan od samog početka snimanja, a bilo je puno promena tokom rada, i na kraju smo dobili jako lep film, koji u motivima svoje priče ima nešto i od „Gospođice“ Ive Andrića. Igram epizodni lik koji je vrlo važan za tok ove drame – Sirin je mitološko biće istočnoslovenskih legendi, koje je pola žena ⎼ pola ptica, i simbol je raspolućenog identiteta glavne junakinje filma. Ona je otišla odavde zbog ratova devedesetih godina, i kad se ponovo sretne sa svojom familijom, shvata da je svojim odlaskom povredila neke ljude – objašnjava Marko Baćović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari