Na Kanli Kuli ovacije Vesni Pećanac, Žilniku, Bazelliju, Pjeru Žalici... 1Foto promo Vuk Ilić,

Jubilarni, 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival na ceremoniji na Kanli Kuli, u ponedeljak, 23. avgusta, svečano je proglasila otvorenim glumica Vesne Pećanac, dobitnica novostanovljene Nagrade za izuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji. „Moja radost, radost srca moga je neizmerna. Moja osobita čast, moja dika i moj ponos, i sva ljubav srca […]

Jubilarni, 35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival na ceremoniji na Kanli Kuli, u ponedeljak, 23. avgusta, svečano je proglasila otvorenim glumica Vesne Pećanac, dobitnica novostanovljene Nagrade za izuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji.

„Moja radost, radost srca moga je neizmerna. Moja osobita čast, moja dika i moj ponos, i sva ljubav srca moga je sa vama. Rekla sam dolazim, moram, i eto me, došla sam“, izjavila je Vesna Pećanac.

Ista nagrada, povodom jubilarnog izdanja najznačajnijeg filmskog festvala u Crnoj Gori, dodeljena je Bojanu Bazelliju, hercegnovskom direktoru fotografije sa holivudskom karijerom, i jednom od najvećih filmskih autora ovog prostora, Želimiru Žilniku.

„Filmovi, pogotovo kada ih gledate kroz decenije, oni su uvek neka vrsta podsećanja i neka vrsta dokumenta o epohi, o kulturi, o životu, promenama kroz koje smo svi mi prošli – izjavio je Žilnik primajući nagradu.

„Svi mi kad govorimo o prošlosti gledamo uvek kroz pomalo pozitivnije naočare, kao bolji deo naših života, tako da i ovi moji filmovi koji su nekad prolazili jedva kroz iglene uši, sad kad se skupe na gomilu deluju kao snažno, stameno jelo, mada su u momentu kada su rađeni bili izloženi mojoj brizi da će biti zaustavljeni, porušeni ili zaboravljeni“, istakao je Žilnik na Kanli Kuli.

Bazeli se publici obratio video porukom i poručio da „nijedno priznanje ne nosi takve emocije kao ono koje dodjeljuje grad tvog djetinjstva“:

„Siguran sam da i danas ima novske djece koja sanjaju o filmskom stvaralaštvu. Premda je danas svijet drugačiji, tehnologijom je povezan u globalnu zajednicu ostvarenje dječijih snova i dalje traži upornost, ljubav, spremnost na žrtvu, padove, započinjanje iz početka. Moja poruka mladima je – vjerujte u svoj put“, istakao je Bazeli.

Jubilarni MFF otvoren je regionalnom premijerom filma Pjera Žalice „Praznik rada“ koji je, uz još 11 naslova u ovogodišnjoj trci za Gran pri Zlatna mimoza.

Kako je izjavio Žalica obraćajući se hercegnovskoj publici, ona je prva posle upravo završeng Sarajevo film festivala sa kojom se on i ekipa ovog filma sreću.

„Hvala vam što volite umetnost i film, i što ste večeras ovde na Kanli Kuli“, izjavio je Žalica praćen ovacijama, kao i glumci Jasna Žalica, Muhamed Hadžović, Vedran Đekić, Branimir Popović, Dženita Imamović Omerović, producentii Rusmira Efendić, Aida Husenović i koproducent Ivan Đurović, koji su se posle projekcije poklonili publici.

Prepunom gledalištu na ceremoniji otvaranja obratili su se i Milena Durutović, generalna direktorka Direktorata za stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore, i predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

 

 

Podsećajući da je tokom više od tri decenije smotra filma u Herceg Novom postala manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, najveći događaj posvećen sedmoj umetnosti u zemlji i jedan od najznačajnijih u regionu. Katić je istakao:.

“Svih proteklih godina, kao i danas, grad Herceg Novi je Filmskom festivalu – i dom i stalna podrška. Od kada ga je osnovao Milan Žmukić, hercegnovski festival je postojao u četiri države i mijenjao ime, ali uvijek uspijevao da ostane vjeran svojoj misiji – posvećen prije i iznad svega filmskoj umjetnosti, promociji kinematografije, afirmaciji i povezivanju stvaralaca, susretu publike sa magijom filmova iz cijelog svijeta”, rekao je Katić.

U okviru takmičarskog programa, odman posle premijere „Praznika rada“ na Kanli Kuli je prikazan i film „Zbornica“, hrvatske rediteljke Sonje Tarokić.

 

Ovaj praznik „pokretnih slika“ odvijaće se do 28. avgusta pod metaforičnim sloganom „Mi smo djeca filma“, jer se ove godine, kako su naveli organizatori, poklapaju dva jubileja – 35 godina festivala i 100 godina bioskopske kulture u Herceg Novom.

Odluku o najboljim ostvarenjima i dobitnicima nagrade Gran pri – Zlatna mimoza, kao i ostalim priznanjima u selekciji dugometražnog igranog filma, doneće žiri glavnog programa: reditelji Zrinko Ogresta, Srđan Dragojević i Ivan Ikić, glumica Jelena Gavrilović i scenarista Stefan Bošković.

Pored „Praznik rada“ i nagrađivane „Zbornice“, u trci za Gran pri Zlatna mimoza su i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, „Kelti“ Milice Tomović, „Poslije zime“ Ivana Bakrača, „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića, „Elegija lovora“ DušanaKasalice, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića.

U ovoj selekciji su i „Vera sanja more“ Kaltrine Krasniqi, „Mimi“ Darijana Pejovskog, i „Jahači“ Dominika Menceja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari