Pred hercegnovskom publikom na tvrđavi Forte Mare filmovi ovenčani Zlatnom palmom, Zlatnim medvedom... 1Foto promo/ FFHN-MFF

Jubilarno, 35. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, i ambijentalni bioskop na tvrđavi Forte Mare, i ove godine biće mesto za susrete sa brojnim stvaraocima i najuspešnijim evropskim filmovima u protekloj sezoni. Pod metaforičnim sloganom „Mi smo djeca filma“, 35. MFF odvijaće se od 22. do 28. avgusta, a u okviru selekcije […]

Jubilarno, 35. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, i ambijentalni bioskop na tvrđavi Forte Mare, i ove godine biće mesto za susrete sa brojnim stvaraocima i najuspešnijim evropskim filmovima u protekloj sezoni.

Pod metaforičnim sloganom „Mi smo djeca filma“, 35. MFF odvijaće se od 22. do 28. avgusta, a u okviru selekcije “Kino Evropa”, kako su saopštili organizatori, biće upriličena nacionalna premijera filma „Trougao tuge“ Rubena Ostlunda, dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem Kanu.

Svojevrsna društvena satira slavnog švedskog reditelja, dvostrukog kanskog laureata, biće prikazana poslednje večeri festivala, 27. avgusta na Kanli Kuli.

Revijalni program ”Kino Evropa”, pored filma ovenčanog Zlatnom palmom, pred hercegnovsku publiku na Kanli Kuli dovodi i druga zapažena ostvarenja sa ovogodišnjeg Kana.

U ovoj selekciji su “Zvezde u podne” francuske rediteljke Kler Deni, dobitnice Gran prija, južnokorejska drama ”Odluka o odlasku” Parka Čan-Vuka, koji je nagrađen za režiju, a u „Kinu Evropa“ je i „Alkaras“ Karle Simon, špansko-italijanska koprodukcija nagrađena Zlatnim medvedom na ovogodišnjem Berlinalu.

Selektorka i producentkinja Jelena Mišeljić uvrstila je u ovaj program i nove filmove nekih od vodećih evropskih autora današnjice:

”Nemiri na ostrvima” katalonskog reditelja Alberta Sere, austrijsku dramu “Rimini” Urliha Zajdla, i ”Magnetnu rezonancu” Kristijana Munđiua, jednog od vodeći rumunskih i evropskih reditelja današnjice.

Uspešna saradnja u okviru Mreže festivala Jadranske regije nastavlja se i ove godine – u selekciji “Adriatic Audience Award” biće prikazana četiri ekskluzivna naslova.

Portugalski “Alma Viva” Kristele Alveš Meire i rumunski “Intregalde” Radua Munteana koji su premijerno prikazani u Kanu.

Tu su i holandski “Rozi mesec” u režiji Flor van der Mulen koji je svetsku premijeru imao na Tribeca festivalu, i gruzijski “Mokri pesak” Elene Naveriani, koji je doživeo veliku uspeh na prošlogodišnjoj premijeri u Lokarnu.

”Fokus selektora udruženih festivala iz Sarajeva, Herceg Novog, Beograda i Zagreba opet su bile zemlje manjih produkcija, filmovi specifičnih filmskih izraza i emotivnih priča koje pozivaju prije svega na razumijevanje posebnih pojedinaca, ali i na međusobno razumijevanje među ljudima i pomirenje”, saopšto je koselektor programa Mreže festivala Jadranske regije, reditelj Ivan Bakrač.

 

 

Publika na tvrđavi Forte Mare, kao i onlajn, širom čitave Crne Gore, imaće priliku da oceni ova ostvarenja i učestvuje u odluci o dobitniku nagrade Adriatic Audience Award.

Odluka o nagradi biće doneta sabiranjem glasova publike iz sve četiri zemlje čiji su festivali članovi Mreže festivala jadranske regije: Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma u Beogradu, i Montenegro Film Festivala u Herceg Novom.

 

Ova selekcija nastavak je saradnje najvećih regionalnih festivala filma, koja je započeta 2021. godine, a podržana kroz program “Kreativna Evropa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari