Želimiru Žilniku, Bojanu Bazeliju i Vesni Pećanac novoustanovljena Nagrada za izuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji Montenegro Film Festivala u Herceg Novom 1Foto promo MMF

Hercegnovski direktor fotografije Bazeli ostvario je izuzetnu višedecenijsku holivudsku karijeru,  sarađujući i sa rediteljima poput Pola Šredera, Majkla Beja, Ejbela Ferare…, Žilnik je svojim autentičnim i radikalnim pristupom i izrazom obeležio ovdašnji i evropski film, a umetnost glume Vesne Pećanac deo je najbolje istorije kinematografije na ovom prostoru, saopštio je Savjet Montenegro Film Festivala u svom obrazloženju za nagrade

Povodom svog 35, jubilarnog izdanja, Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival ustanovio je Nagradu za zuzetan doprinos regionalnoj i svetskoj kinematografiji koja će se od ove godine tradicionalno dodeljivati, a njeni prvi laureati su reditelj Želimir Žilnik, glumica Vesna Pećanac i direktor fotografije Bojan Bazeli.

Kako se ističe u saopštenju Savjeta MFF, hercegnovski sineasta Bojan Bazeli ostvario je izuzetnu višedecenijsku holivudsku karijeru,  sarađujući i sa rediteljskim velikanima, poput Pola Šredera, Majkla Beja, Ejbela Ferare, Adama Šenkmana…

„Bazelijev doprinos svetskoj kinematografiji – uspeh je koji nas sve nadahnjuje“, ističe se u obrazloženju za nagradu koja će prvim laureatma svečano biti uručena 22. avgusta, na ceremoniji otvaranja 35. MFF na Kanli Kuli.

Isto priznanje za životno delo biće dodeljeno legendarnom reditelju Želimiru Žilniku.

„Autentičan i radikalan pristup Želimira Žilnika našoj društvenoj stvarnosti čini prepoznatljivu okosnicu najznačajnijih autorskih izraza koji potiču iz bišeg jugoslovenskog prostora. Autorski komentar Želimira Žilnika je širokog opsega i propituje kompleksna istorijska, politička, sociološka i filozofska preplitanja, zbog čega će njegov rad uvek biti aktuelan i relevantan činilac regionalne kinematografije“, kaže se u ovom saopštenju.

A umetnost glume Vesne Pećanac, kako je istakao Savjet MFF, prepoznatljiv su element kinematografije regiona.

Likovima žena koje prepoznajemo svakodnevno, a koje je Vesna Pećanac okarakterisala u filmovima „Čudo neviđeno“, „U ime naroda“, „Iskušavanje đavola“, „Smrt gospodina Goluže“, seriji „Đekna nije umrla, a kad će ne znamo“, remek – delima kultnog reditelja Živka Nikolića, njenog supruga, kao i mnogim drugim, na filmu i u pozorištu, kako se navodi, ostaće večno urezani u naša lična, ali i kolektivna sećanja, ogledajući izuzetno složen društveni i kulturni kontekst i, posebno, poziciju žene u njemu.

Povelje zahvalnosti Festivala biće uručene filmskim montažerkama Sonji Pekić i Gini Paović koje su, pored svog dugogodišnjeg plodonosnog rada na polju FTV montaže, već duže vremena angažovane za brigu o crnogorskoj celuloidnoj baštini u arhivi Kinoteke.

„Bez njihovog znanja o filmskoj traci i njenim specifičnostima obrade i tretmana – mi danas ne bismo imali mnoge dragocene materijale sa pozitiv i negativ traka“, ističe se u saopštenju za ovogodišnje nagrade.

Pored ovih priznanja, hercegnovski Montenegro Film Festival će i ove godine dodeliti nagrade u tri takmičarske selekcije – Zlatnu mimozu za najbolji film, Nagradu Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskom izrazu, Plaketu Zoran Živković, Gran Pri Festivala, Nagradu Milan Žmukić za doprinos Festivalu, Nagradu FEDEORA žirija za najbolji evropsko – mediteranski film.

Na zatvaranju festivala čije će se jubilarno izdanje odvijati pod simboličnim naslovom „Mi smo djeca filma“, 28. avgusta na Kalni Kuli biće dodeljena i nagrada Adriatic Audience Award, koju dodeljuje publika u okviru programa Mreže festivala Jadranske regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari