filmski gfestival herceg novi

Festivalski Gran pri – Velika zlatna mimoza za najbolji film ovogodišnjeg, 34. Filmskog festivala Herceg Novi / Montenegro film festival, koji je ove godine održan od 1. do 7. avgusta pod geslom Suton, dir i film, pripao je ostvarenju Oaza reditelja Ivana Ikića, saopštila je predsednica stručnog žirija, glumica Tanja Bošković, na zatvaranju ovog festivala, 7. avgusta.

Tom ostvarenju pripala je i plaketa Luka Živković.

Zlatna mimoza za režiju dodeljena je rumunskom reditelju Radu Žudeu za ostvarenje Baksuzni kres ili luda pornografija. Dobitnik Zlatne mimoze za najbolju mušku ulogu je Erdžan Kesal za film Potencijalni kandidat, dok je to priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo Ilki Gaši za ulogu u filmu Košnica.

Festivalski savet je nagradu Živko Nikolić za specijalni doprinos filmskoj umetnosti dodelio direktoru fotografije Savu Jovanoviću. Predstavnici festivalske direkcije i Centar filma iz Beograda uručili su nagradu Milan Žmukić za poseban doprinos afirmaciji festivala reditelju Gordanu Matiću za ostvarenje Pucnji u Marseju.

Nagrada za najbolji studentski film otišla je ostvarenju Velika dostignuća Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. U toj kategoriji dodeljena su i dva specijalna priznanja – filmu Tišina Mirune Minculescu i Pas i vetar Jovane Marković.

Adriatic Audience Award – priznanje publike u okviru zajedničke selekcije Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd i hercegnovski festival, biće dodeljena nakon održavanja sve četiri manifestacije sabiranjem glasova publike iz svih zemalja, i to u novembru, na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Po završetku ceremonije dodele nagrada prikazan je film Anet Leosa Karaksa, koji je premijerno videla publika na otvaranju ovogodišnjeg Kanskog festivala, gde je i dobio nagradu za režiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari