Savremeni kineski film u Jugoslovenskoj Kinoteci: Osam uzbudljivih dugometražnih ostvarenja premijerno pred našom publikom 1Foto promo /Jugoslovenska kinoteka

Festival kineskog filma biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci od 14. do 18. decembra, i za beogradsku publiku premijerno će predstaviti osam dugometražnih ostvarenja nove produkcije.

Za program koji Kinoteka organizuje u saradnji s Nacionalnim filmskim arhivom Kine u Pekingu i ambasadom NR Kine u Srbiji odabrani su igrani filmovi različitih žanrova, kao i jedan animirani i jedan dokumentarni film, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Na otvaranju, u sredu u 20 sati, biće prikazana dramska i muzička fantazija “Bela zmija“ (2019), u režiji Sjena Fenga Džanga, inspirisana drevnom legendom o bezvremenoj ljubavi.

Pred našim filmofilima biće i i krimi drama i triler „Na litici“ (2021) slavnog autora Džanga Jimoua („Heroj“, „Kuća letećih bodeža“…), kao i omnibus „Moj narod, moja zemlja“.

U ovom filmu iz 2019. sedmoro reditelja predstavlja hroniku tehnoloških i kulturnih dostignuća tokom sedam decenija od osnivanja Narodne republike Kine, a reditelj prvog segmenta i supervizor celog projekta je čuveni filmski autor i reditelj Čen Kajge („Zbogom, moja konkubino“).

Na festivalskom programu su i ostvarenja „Hej, mama“ (2021) u režiji Ling Đaja, „Mit o ljubavi“ (2021) Jihueja Šaoa, „Na litici“ (2021) Jimoua Džanga, „Život o Vensiju“ (2020) Mjao Juea.

Tu su i dugometražni animirani film „Ja sam ono što jesam“ (2021) koji je reditelju Hajpengu Suenu doneo brojne nagrade na svetskim festivaima, kao i dugometražni dokumentarac „Veliko učenje“ Vang Đinga, koji je tokom prošle godine takođe bio u selekcijama najvažnijih festivala dokumentarnog filma u svetu.

U okviru ukupne kulturne saradnje Kine i Srbije film kao jedan od najatraktivnijih medija zauzima bitno mesto. U Kinoteci je u proteklih 20-ak godina održano nekoliko revija i festivala kineskog filma, kao i velika izložba o kineskoj kinematografiji.

S druge strane, 2016. godine u Kini je priređena Nedelja srpskog filma, a saradnja će biti nastavljena prezentacijom klasika kineske kinematografije na sledećem Festivalu nitratnog filma, u junu 2023. u Kinoteci.

Pre projekcije filma „Bela zmija“, u 19.30 zakazan je susret sa predstavnicima Ambasade NR Kine i Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari