Savremeni zvuk i novi virtuozitet 1

Dodelom Nagrade „Mokranjac“ za najbolje ostvarenje u 2016. kompozitoru Zoranu Eriću za delo „Spisak br.2 “ za simfonijski orkestar i koncertom Akademskog hora Colegijum muzikum pod upravom dirigenta Dragane Jovanović sa violistom Sašom Mirkovićem i violončelistom Srđanom Sretenovićem.

Večeras se u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra svečano otvara 26. Međunarodna tribina kompozitora.

–  Na jedinom festivalu savremene muzike u Srbiji, od 5. do 10. oktobra biće izvedena dela kompozitora iz 19 zemalja širom sveta. Organizator je Udruženje kompozitora Srbije. Tema festivala su „Stilovi, forme i sredstva muzičkog trenutka danas“.

– Festival okuplja izvođače, prvenstveno zainteresovane za savremeni zvuk, koji sa puno afiniteta prate razvoj novih izražajnih sredstava i odgovaraju pravom merom na provokativnost novog virtuoziteta – kaže Ivana Trišić, predsednik Udruženja kompozitora Srbije.

Prema rečima kompozitora Branke Popović, selektora Festivala, „od 400 partitura pristiglih na konkurs Festivala za program odabrano je 55 ostvarenja, dok će na na dva koncerta van selekcije biti izvedeno još 25 kompozicija“. U programu je, između ostalog, i mini opera Tatjane Milošević u trajanju od 10 minuta sa naučnofantastičnim likovima.

Kako je najavljeno iz Udruženja kompozitora, jedna linija ovogodišnje Tribine posvećena je kompozicijama za solo instrumente: Saša Mirković izvodiće dela domaćih autora za solo violu koja su nastala kao njegova porudžbina, a inspirisana su Bahovim Svitama za solo violončelo. Niz kamernih kompozicija od dua do noneta poveren je Ansamblu za novu muziku Gradilište i kamernom sastavu orkestra Metamorfozis. Najmlađu generaciju instrumentalista predstavljaju članovi orkestra Concertone studenata Fakulteta umetnosti u Nišu. Na vokalnom planu njima se pridružuje Akademski hor Colegijum muzikum, kao i Hor RTS, koji je svoj nastup poklonio Tribini. Na Tribini će učestvovati dirigenti: Milena Injac, Dragana Jovanović, Bojan Suđić, Olga Milićević, Rade Pejčić i Ivan Marković, kao i sopran Katarina Jovanović, kontrabasista Slobodan Gerić, harfistkinje Milena Stanišić i Ivana Pavlović.

Kompletan program festivala, čiji se program održava u SKC-u, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus i Zadužbini Ilije M. Kolarca, objavljen je na sajtu Udruženja kompozitora Srbije www.composers.rs. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Nove nagrade

Udruženje kompozitora od ove godine dodeljuje i dve nove nagrade. Prvi laureat Nagrade „Pavle Stefanović“ za muzičku kritiku i esejistiku je muzikolog Zorica Premate, kojoj će nagrada biti uručena 9. oktobra u Gvarnerijusu. Dobitnici Nagrade „Aleksandar Pavlović“ za promociju srpske muzike, koja se takođe dodeljuje prvi put: dirigenti Darinka Matić Marović i Mladen Jaguštu, flautista LJubiša Jovanović, violista Saša Mirković, nekadašnji direktor Jugokoncerta Biljana Zdravković i dizajner zvuka Zoran Jerković, priznanje će primiti dan kasnije u Kolarčevoj zadužbini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari