Scena koja je donela avangardu i promenila istoriju jugoslovenskog i srpskog pozorišta: Atelje 212 obeležava 66. rođendan 1Foto Anđa Brstina/promo Atelje 212

Pozorište Atelje 212 započelo je svoj život 12. novembra 1956. godine, premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog “Fausta” u režiji legendarne Mire Trailović, u kome su igrali glumački velikani, Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, a nova scena „rođena“ je u maloj sali stare zgrade “Borbe”, u kojoj je u gledalištu bilo samo 212 stolica.

Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu i uticala je na istoriju pozorišne umetnosti ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Atelje je osnovan kao teatar u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme.

Osim toga, želeli su da osnuju pozorište koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih i koje, pre svega, neće biti institucija. U traganju za pogodnim prostorom u kome bi realizovali svoju ideju otkrili su čitaonicu novinske kuće „Borba“, a Borislav Mihajlović Mihiz nazvao je novo pozorište: Atelje 212.

Publika je tog 12. novembra 1956. aplaudirala, a javnost je bila blagonaklona prema ovom neobičnom pozorištu s neobično izvođenim predstavama.

Tokom 66 godina koje su usledile, Atelje 212 je kroz svoje kultne predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje glumačke velikane, izraslo u jedno od najznačajnijih i najpopularnijih pozorišta sa ovih prostora.

Svoj šezdeset šesti rođendan obeležiće zanimljivim događajem koji uspostavalja nit sa novim generacijama pozorišnih stvaralaca koji tek dolaze – u okviru nedavno potpisanog sporazuma između Fakulteta primenjenih umetnosti I Ateljea 212 organizovana je izložba studenata scenskog kostima i scenskog dizajna, pod nazivom (ovo je ) Scenirano.

Izložbu će svečano otvoriti prvakinja ove scene, glumica Gorica Popović, sutra, 12. novembra u 12 časova, a ovi radovi studenata u foajeu Ateljea 212 biće pred publikom do 2. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.