U Ateljeu 212 u novoj sezoni sedam premijera, na scenu se vraća reditelj Paolo Mađeli 1Foto promo/Atelje 212

Pod simboličnim naslovom „Korak u raskorak“, u Ateljeu 212 u novoj sezoni (2022/2023), pozorišna publika imaće priliku da vidi čak sedam premijernih naslova, najavio je upravnik ove kuće Novica Antić. Reč je o tekstovima savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca, koji će upravo u Ateljeu 212 imati praizvedbu. Jedna od naših najznačajnijih scena, već decenijama […]

Pod simboličnim naslovom „Korak u raskorak“, u Ateljeu 212 u novoj sezoni (2022/2023), pozorišna publika imaće priliku da vidi čak sedam premijernih naslova, najavio je upravnik ove kuće Novica Antić.

Reč je o tekstovima savremenih domaćih i stranih dramskih pisaca, koji će upravo u Ateljeu 212 imati praizvedbu.

Jedna od naših najznačajnijih scena, već decenijama važna i u regionalnom i evropskom kontekstu, započela je novu sezonu 16. septembra predstavom „Drama o kraju sveta“, po tekstu i u režiji Olge Dimitrijević, a nastavlja je premijerom drame „Čista kuća“ Sare Rul.

Reč je o neobičnoj komediji koja je 2005. bila u finalu za Pulicerovu nagradu za najbolju dramu, koju je kod nas prvi put prevela Ivana Đurić Paunović, a kao master rad na FDU, u Ateljeu 212 režira je Andrea Pjević.

Delo „američkog Joneska“, kako su kritičari nazvali Saru Rul, laureatkinju najznačajnijih američkih nagrada za dramu („Suzan Smit Blekburn“, Američki Pen, nagrada Kenedi centra, nagrada „Helen Hejs“ za najbolju novu dramu, Mek Artur stipendija…), konačno će doživeti praizvedbu i kod nas.

Pretpremijera i premijera „Čiste kuće“ najavljene su 14. i 15. oktobra, na Sceni „Petar Kralj“ Ateljea 212, a zanimljivo je da su karte za oba izvođenja već rasprodate.

Ekscentrične likove Sare Rul igraju Radmila Tomović, Hana Selimović, Dragana Đukić, Vladislav Mihailović i Natalija Stepanović (studentkinja glume FDU).

U mladom autorskom timu su i dramaturškinja Ana Vujadinović, scenografkinja Milena Grošin, kostimografkinja Vera Radojević, i koreografkinje Tamara Pjević i Ana Ignjatović Zagorac.

 

 

Već 21. oktobra, kako je najavio Antić, na Velikoj sceni „Mira Trailović“ čeka nas premijera drame „Kao i sve slobodne djevojke“ naše poznate dramatičarke Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić.

Posle komada „Pošto pašteta“ i „Režim ljubavi“, ovo je treća drama Tanje Šljivar koja će u Ateljeu 212 imati domaću praizvedbu, a tekst „Kao i sve slobodne devojke“ javno je čitan i izvođen u SAD, Hrvatskoj, Austriji i Italiji.

– Komad je imao premijeru u Dojčes teatru u Berlinu, brojna javna čitanja u Evropi, i prevođen je na više od deset jezika. Ovo je prva profesionalna produkcija kod nas u regionu, a tekst Tanje Šljivar bavi se slučajem kada se sedam trinaestogodišnjih devojčica u Republici Srpskoj vratilo sa školske ekskurizije i sve su bile u drugom stanju. To je potreslo zajednicu i mnogo se diskutovalo o položaju maloletnih devojčica i njihovoj seksualnosti, kao i šta je tu zadatak društva i države. Tanja Šljivar je kroz sedam monologa to duhovito i satirički analizirala, i konceptualno veoma zanimljivo – rekao je Dimitrije Kokanov, dramaturg Ateljea 212.

U glumačkoj ekipi koju je okupila bosanska rediteljka Selma Spahić, poslednjih godina jedna od najznačajnijih u regionu (ovih dana je članica glavnog žirija 56. Bitefa), junakinje ove priče igraju Ana Mandić, Ermin Bravo, Milica Mihajlović, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin i Marko Grabež.

U autorskom timu su i dramaturg Dimitrije Kokanov, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreograf Ana Dubljević.

 

 

Atelje 212 u novoj sezoni stavlja na repertoar i predstavu „Pobuni se, rekla je, opet se pobuni“ Alise Berč , u režiji Jovane Tomić.

– Ovo je prvo regionalno izvođenje britanske autorke, koja je poznata javnosti kao scenaristkinja popularnih TV serija, među kojima je „Normalni ljudi“ po delu Sali Run. Sarađivala je i sa pozorišnom rediteljkom Kejt Mičel, koja gostuje na ovogodišnjem Bitefu. Ona je britka feministička autorka i bavi se problemom jezika i pozicijom žene na tom polju – istakao je Kokanov.

U ovdašnji pozorišni život, posle mnogo godina pauze, Atelje 212 vraća reditelja Paola Mađelija, osamdesetih godina jednog od vodećih u Beogradu, koji će nastaviti drugi deo trilogije Florijana Zelera.

Posle predstave „Sin“, u novoj sezoni u Ateljeu 212 premijerno će biti izvedena i drama „Otac“ sa Mađelijevim rediteljskim potpisom, čija je filmska verzija ovenčana sa dva Oskara.

– Sledi ruski komad „NLO“ Ivana Viripajeva. Navodno, dokumentaristička priča o ljudima koji su imali susrete, odnosno, koji su osetili prisustvo vanzemaljaca. To su svedočanstva iz celog sveta, a predstavu režira Isidora Goncić – najavio je Antić, koji je višedecenijskim prevođenjem dramskih dela ruskih pisaca stekao najviši ugled u ovdašnjem pozorištu.

Sezonu 2022/2023. Atelje 212 završava premijerom „Govori naciji“„ italijanskog pisca Askanija Čelestinija, u režiji Bojana Đorđeva.
Ovaj satirični tekst imao je uspešna izvođenja na mnogim evropskim scenama, a kombinacija je stend apa, kabaretskih i monoloških tehnika, i brzih dijaloških sekvenci.

Oštra i britka priča Askanija Čelestinija kritički i vrlo duhovito sagledava probleme savremenog društva i čitljiva je svuda u svetu.
Sve ove drame, kako je naglasio Antić, prevodili su naši ugledni prevodioci, među kojima su profesorka Ivana Đurić Paunović, Radmila Radovanović, Ivana Dimić, Julijana Vučo, Đorđe Krivokapić…

Za likovni izgled nove sezone Ateljea 212 zaslužni su studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

– Otvorili smo vrata mladim primenjenim umetnicima jer su organski vezani za pozorište – kostimografi, scenografi, grafičari, dizajneri svetla, i dogovorili smo se da prezentuju svoje radove u našem pozorištu. Možda će neko od njih i da ostane u teatru. Sva grafička i likovna dela su kreacije ovih studenata FPU, uz mentorstvo njihovih profesora i katedri – istakao je Antić.

A već u naredna dva meseca, predstave Ateljea 212 imaće čak 11 gostovanja u Srbiji, i na scenama u regionu.
Prvo gostovanje zakazano je večeras, na Festivalu „Dani MIje Aleksića“ u Gornjem Milanovcu, sa predstavom „Noćna straža“, u režiji Borisa Liješevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari