Drama "Kao i sve slobodne devojke" Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić, 21. oktobra premijerno u Ateljeu 212 1Foto promo/Atelje 212

Komad „Kao i sve slobodne devojke“ imao je praizvedbu u Dojčes Teatru u Berlinu, javno je čitan i izvođen i u Čikagu, Hrvatskoj, Austriji, Italiji…, a u Ateljeu 212 će imati domaću praizvedbu, sa Milicom Mihajlović, Erminom Bravom, Anom Mandić, Martom Bjelicom, Jelenom Stupljanin i Markom Grabežom koji igraju junaka Tanje Šljivar   U Ateljeu […]

Komad „Kao i sve slobodne devojke“ imao je praizvedbu u Dojčes Teatru u Berlinu, javno je čitan i izvođen i u Čikagu, Hrvatskoj, Austriji, Italiji…, a u Ateljeu 212 će imati domaću praizvedbu, sa Milicom Mihajlović, Erminom Bravom, Anom Mandić, Martom Bjelicom, Jelenom Stupljanin i Markom Grabežom koji igraju junaka Tanje Šljivar

 

U Ateljeu 212,  2. septembra zapičele su probe predstave „Kao i sve slobodne devojke“, po drami Tanje Šljivar, u režiji Selme Spahić, a premijera je zakazana 21. oktobra na Velikoj sceni „Mira Trailović“.

Jedna od najuspešnijih rediteljki u regionu za svoju prvu režiju u Ateljeu 212 okupila je glumačku ekipu u kojoj su Milica Mihajlović, Ermin Bravo, Ana Mandić, Marta Bjelica, Jelena Stupljanin i Marko Grabež.

„Kao i sve slobodne devojke“ je drugi tekst Tanje Šljivar koji će imati rediteljski potpis Selme Spahić, nakon što je u Narodnom pozorištu u Zenici s velikim uspehom režirala njenu dramu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“-

Komad „Kao i sve slobodne devojke“ imao je praizvedbu u Dojčes Teatru u Berlinu, javno je čitan i izvođen i u Čikagu, Hrvatskoj, Austriji, Italiji…, u Ateljeu 212 će imati domaću praizvedbu, i to će biti treći jedne od naših najcenjenijih dramatičarki na ovoj sceni, posle „Pošto pašteta“ i „Režim ljubavi“.

U autorskom timu su i dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Seleba Orb, kompozitor Draško Adžić, koreografkinja Ana Dubljević, korepetitorka Ana Ćosić i saradnik za scenski govor dr Dejan Sredojević.

Drama „Kao i sve slobodne devojke“ istražuje društveni fenomen kada je sedam trinaestogodišnjih devojčica zatrudnelo na školskoj ekskurziji, a Šljivar ovim tekstom daje glas ženskim, mladim subjektima kojima je govor u javnom prostoru onemogućen.

Sama iskustva ovih devojčica neretko su interpretirana i obrađana iz ideoloških stanovišta i perspektiva sveta odraslih, koji na njih ne gleda kao na ravnopravne društvene subjekte.

U svom fokusu, ovaj tekstu razotkriva diskriminatorne odnose spram ženske, devojačke, maloletničke seksualnosti, njihovih doživljaja sveta, tradicionalnih vrednosti i starih društvenih tekovina u kojima žive i odrastaju, a koje svojim delovanjem preispituju.

 

„Kao i sve slobodne devojke“ je treća premijera u sezoni 2022/2023 na Velikoj sceni Ateljea 212, posle „Drame o kraju sveta“  Olge Dimitrijević, i „Čiste kuće Sare Rul“, u režiji Andreje Pjević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari