Koprodukcija Ateljea 212 večeras na sceni slavnog Teatra La MaMa u Njujorku 1Foto: Atelje 212/Promo

Projekat „Balkan bordello“, po drami angažovanog albanskog pisca i dramatičara Jetona Neziraja, i režiji Bljerte Neziraj, koji je Atelje 212 radio u koprodukciji sa Teatrom Ćendra iz Prištine i kultnim avangardnim pozorištem La MaMa iz Njujorka, večeras će premijerno biti izveden pred njujorškom publikom.

Epska priča Neziraja o bezumlju u kojem živimo poslednjih decenija, koju je njen autor nazvao i sagom o balkanskoj porodici, bazira se na Eshilovoj trilogiji „Orestija“, a na prošlogodišnjim premijerama u Prištini i Beogradu doživela je veliki uspeh.

„Balkan bordello“ otvara pitanja o apsurdnosto epohe, antičke i savremene, koja se temelji na nasilju i mržnji, a obojen je i specifičnim crnim humorom našeg podneblja.

Na sceni slavnog avangardnog pozorišta La MaMa legendarne Elen Stjuart, na kojoj su karijere su započeli kultni glumci, pisci, reditelji – Al Paćino, De Niro, Deni de Vito, Harvi Kajtel, Bet Midler, Ričard Drajfus, Sem Šepard, Landford Vilson, Robert Vilson, Piter Šuman, Džosef Čajkin…, “Balkan Bordello” igraće se do 10. aprila.

U predstavi je angažovana međunarodna glumačka ekipa – iz Ateljea 212 Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, iz Teatra La MaMa slavna Oni Džonson, Džordž Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, a u autorskoj ekipi su i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američka kostimografkinja Gabrijela Bari, majstor svetla iz Holandije Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevoz, naša scenografkinja Marija Kalabić.

„Balkan bordello“ se izvodi na engleskom jeziku, izvršni producent predstave je Beka Vučo, a ceo projekt realizuje se uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ Njujork/Beograd.

Od Amerike do Pule

Tokom aprila, pored koprodukcije „Balkan Bordello“, Atelje 212 će odigrati čak 14 predstava na gostovanjima. Komad „Pristanak“ Nine Rejn, u režiji Nebojše Bradića, učestvuje na Glumačim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu, a dve predstave „Lažljivica“ Nikolaja Koljade, u režiji Stefana Sablića, biće izvedene u Budvi. Predstava „Dabogda te majka rodila“, dramatizacija romana Vedrane Rudan, u režiji Tanje Mandić Rigonat, učestvuje na festivalu Pozorišno proleće u Šapcu. Hit drama „64“ Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović, boće izvedena na zatvaraju čuvenog festivala „Marulićevi dani“ u Splitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari