Scena Bodžek Horsmen koja je najavila razlog za štrajk glumaca u Holivudu: Serije i filmovi koji su predvideli budućnost 1Foto: Snimak ekrana /You Tube

Učestalo su kroz istoriju kinematografije ostvarenja pop kulture, što kroz mračni humor, što kroz naučno fantastične ili satirične scenarije i kritiku društva budućnost predviđala zastrašujuće precizno.

Perfidno su autori popularnih filmova i TV serija dalekovido ubadali u srž predstojećih problema društva, stvarajući neka od najboljih ostvarenja industrije zabave, kao i nemila predskazanja.

Film Demolition Man sa Silvesterom Staloneom, Veslijem Snajpsom i Sandrom Bulok u glavnim ulogama predvideo je socijalno distanciranje, što je i sam Stalone zapazio tokom korone. The Truman Show sa Džim Kerijem utabao je put rijaliti emisijama kao što su Veliki brat i Survivor. Inspirisana serijalom Star Trek razvijala se savremena tehnološka industrija, a samo neke od inovacija koje je najavio legendarni „sci-fi“ šou su automatska vrata koja viđamo prilikom svakog odlaska u super market.

Scena Bodžek Horsmen koja je najavila razlog za štrajk glumaca u Holivudu: Serije i filmovi koji su predvideli budućnost 2
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Simpsonovi su verovatno dali jedno od najpoznatijih „proročanstava“ u istoriji civilizacije, kada su šesnaest godina ranije predvideli dolazak Donalda Trampa na čelo Sjedinjenih Američkih Država, u epizodi “Bart to the Future”.

Povodom „parodije“ koja se obistinila, scenarista Simpsonovih Den Grini, svojevremeno je kazao za Hollywood Reporter: “Bilo je to upozorenje Americi”.

Ismevajući nemilosrdnost holivudske industrije još jedan sjajan animirani šou za odrasle Bodžek Horsmen dospeo je u žižu javnosti zbog video isečak koji prikazuje scenu u kojoj holivudski studio koristi veštačku inteligenciju AI da kako bi zamenio pravog glumca.

Iako se crno humorni serijal završio 2020. pomenuta scena iz serije producentske kuće Netfliks je nikad popularnija zbog trenutnog štrajka u Holivudu.

Autor Rafael Bob Vaksberg radnju bazira oko života antiheroja Bodžeka Horsmena, nekada popularne TV zvezde, u svetu u kom ljudi i antropomorfne životinje ravnopravno koegzistiraju.

Iako naizgled bizarnih pojava, humoristički orjentisana fabula ovog ostvarenja je duboko kompleksna i analitički razlaže likove koji se u seriji pojavljuju. Račvajući psihološki njihove postupke i ličnosti, vozi ih od trauma iz najranijeg detinjsvta do kontroverznog ponašanja u zrelom dobu oličenog u zloupotrebi supstanci, zavisnosti, ogorčenog pogleda na život, zamršenih emotivnih i međusobnih odnosa i loših životnih odluka.

Epizoda koja je trenutno viralna i relevantna prikazuje obistinjenje straha glumaca – u sceni Bodžeka Horsmena studio skenira da bi, ako „umre“, neko mogao da ga zameni kao „deepfake“.

Da se scena iz crno humorne serije ne bi obistinila, Udruženja američkih filmskih i TV pisaca (Writers Guild of America strike WGA) kao i Američki sindikat filmskih i televizijskih glumaca (SAG-AFTRA) zahteva garancije da se veštačka inteligencija (AI) i kompjuterski generisana lica i glasovi ne koriste kao zamena za glumce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari