anuk emeFoto: Les Films 13 / Christophel Collection / Profimedia

Francuska glumica Anuk Eme, čija lepota je bila viđena u filmovima Federika Felinija, Žaka Demija, Sindija Lameta, Bernarda Bertolučija i Kloda Leluša, preminula je u 93. godini.

Ćerka Anuk Eme objavila je u postu na Instagramu da je njena majka preminula u svom domu u Parizu, ali nije objavila nikakve dodatne informacije.

Anuk Eme je možda i najpoznatija po ulozi u filmu Jedan čovek i jedna žena (1966) Kloda Leluša, za koji je zaradila nominaciju za Oskara i osvojila Zlatni globus.

Pored toga, glumila je u filmovima Sladak život (1960) i Osam i po (1963) Felinija, Lola (1961) Demija, Montparnas 19 (1958) Žaka Bekera i Tragedija smešnog čoveka (1981) Bertolučija.

 

Njena karijera započela je krajem 1940-ih i trajala je sve do 2019. i filma The Best Years (Les Plus belles annees), kojim je Leluš napravio epilog ljubavnoj priči od pre 50 godina.

Anuk Eme glumila je u više od 80 filmova, a vredi pomenuti Visoku modu (1994) Roberta Altmana, The Birch-Tree Meadow (2003) Marselin Loridan-Ivens i I živeli su srećno (2004) Ivana Atala.

U jednom intervjuu za The Guardian iz 2007, rekla je o svojoj glumi: „Felini me je naučio ovo: Najvažnije je slušati šta ostali likovi kažu. I ne shvatati sebe preozbiljno“.

Rođena je u Parizu 1932. godine kao Džudit Drajfus, iako u nekim dokumentima piše ime Nikol, ćerka glumca i glumice Henrija Drajfusa i Ženeviv Sorja.

Tokom Drugog svetskog rata, uzela je majčino prezime kako je nacisti ne bi jurili i selila se između Pariza i juga Francuske.

Sa 14 godina ju je primetio reditelj Anri Kalef i dao joj ulogu Anuk u svom filmu Dom na moru iz 1947. godine.

Odlučila je da to zadrži kao svoj profesionalno ime, a prezime je izvela od reči „Aimee“ koja na francuskom znači „voljena“ na savet pisca Žaka Prevera.

Sa 16 je glumila u filmu Ljubavnici iz Verone Andrea Kajeta, adaptaciji Romea i Julije, a nakon toga su usledile dve decenije pune brojnih filmova.

Uloga u filmu Bad Liasons iz 1955, koji je inspirisao francuske novotalasne filmadžije, kandidovao ju je za saradnju sa Felinijem na dva filma.

O saradnji sa njim rekla je: „Otkrila sam smeh i radost života i naučila da volim svoj posao glumice“.

Preselila se u Italiju, gde je tumačila nekoliko uloga, a za rolu u filmu A Leap in the Dark (1980) Marka Belokia nagrađena je kao najbolja glumica u Kanu.

Anuk Eme je bila međunarodna zvezda

Međunarodnu slavu stekla je ulogom u nagrađivanom filmu Jedan čovek i jedna žena Žaka Leluša, koji je snimljen za tri nedelje sa vrlo malim budžetom, a zaradio je više od 50 miliona dolara.

Ona je zaradila nominaciju za Oskara i postala prva francuska glumica kojoj je to uspelo za ulogu na francuskom jeziku, ali je izgubila od Elizabet Tejlor, koja je nagrađena za film Ko se plaši Virdžinije Vulf?

Sa Lelušom je snimila čuveni nastavak A Man and a Woman: 20 Years Later (1986), a tokom 90-ih je sarađivala sa Altmanom, Bertolučijem, Vardom, Skolimovskim i Kaurismakijem.

Odbila je ulogu u filmu Afera Tomasa Krauna uz Stiva Mekvina, što je proslavilo Fej Danavej 1968. godine.

Dobila je počasnu Nagradu Cezar 2002. godine, a bila je udata četiri puta, za Eduarda Cimermana, Nikosa Paptakisa, Pjera Baruha i Alberta Finija.

Izvor: Hollywood Reporter

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari