Kako je bilo kada su Tito i Jovanka dočekali Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor 1Foto: FORUM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pre neki dan, održana je premijera predstave Bilo jednom na Brijunima Kokana Mladenovića u Bitef teatru, koja govori o susretu Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor.

To je bio stvaran istorijski susret koji se dogodio na ostrvu Brijuni 1971. godine, kada su Ričard Barton i Elizabet Tejlor došli na ovo ostrvo radi snimanja filma Sutjeska.

Predstava, u kojoj uloge tumače Milan Marić, Sanja Marković, Branislav Bane Trifunović i Tihana Lazović, nastala je na osnovu šturih pisanih i biografskih spisa, kao i crtica iz dnevnika Ričarda Bartona.

Iako se ne zna puno o tome šta se zaista dešavalo prilikom njihovog susreta, predstava to dopunjava kroz izmaštane scene.

A što se tiče pravog susreta, poznato je da se Barton pripremao za ulogu Tita, ali da mu to druženje baš i nije prijalo, čak je naveo da mu se više svideo lik iz filma nego stvarna osoba.

Jovanku Broz opisao je kao „krupnu ženu seljačkog izgleda, te krajnje šarmantnu sa razornim osmehom“, piše Nova.rs.

Atmosfera ga takođe nije oduševila: „Malo me iznervirala nervoza s kojom nas posluga sve poslužuje. Tito i Jovanka žive u neverovatnom luksuzu, neuporedivim s bilo čim drugim što sam video“.

Opisao je da ih je Tito vozio u svom automobilu, ali da su imali i mali incident: „Odmah je, ni pedesetak metara od kuće, vozeći preko vrlo oštrog kamena, probušio prednju desnu gumu. Umesto da se zaustavi i ugasi motor, on je pojačao broj okretaja, a mi smo se klackali i trzali nekih desetak sekundi koje su parale živce“.

Napomenuo je da je sve istrpeo sve dosadne delove zato što je Tejlor bila oduševljena svim: „Da nije, zapravo, Elizabet Tejlor oduševljena snagom i slavom svega toga, dao bih sve od sebe da prekinem i pobegnem, tako je ogroman napor otrpeti dosadu, posebno beskrajni prevedeni razgovori“, prenosi Nova.rs.

Kako je bilo kada su Tito i Jovanka dočekali Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor 2
Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Na osnovu njegovih spisa moglo se zaključiti da je Tejlor uživala u društvu Tita, što su neki shvatili i kao ljubomoru, naročito zbog rečenice: „Dobro da ne pijem, jer bih možda počeo postavljati vrlo nezgodna pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari