Balkansko „kicoštvo” i poetična letargičnost: Skopski avangardni sastav „Taxi Consilium” na „Džez ponedeljku” SKC-a Kragujevac 1Foto: SKC Kragujevac

 

Večeras, u 21 sat u Kontakt galeriji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra nastupiće skopski avangardni jazz sastav „Taxi Consilium”.

Njihov nastup je u okviru tradicionalne manifstacije SKC Kragujevac, koja se svakog ponedeljka odžava već duže od decenije – Jazz Monday.

Ovaj četvoročlani sastav „Taxi Consilium ” čine vredni akteri (i jedna akterka) intrigantne i izuzetno kreativne skopske jazz scene, okupljene oko etikete PMG Jazz i naširoko poznate tradicije makedonskog muzičkog talenta, podsećaju organizatori iz SKC-a Kragujevac.

Balkansko „kicoštvo” i poetična letargičnost: Skopski avangardni sastav „Taxi Consilium” na „Džez ponedeljku” SKC-a Kragujevac 2
Foto: Promo SKC KG

Iza sebe „Taxi Consilium” ima nekoliko izdanja u kojima provejava šarmantni duh razigranog balkanskog „kicoštva” ali i poetična letargičnost kao i duboka kontemplacija simbola života sa različitih meridijana.

Tako nas, na trenutke, muzika „Taxi Consiliuma” vodi u fiktivni svet iz itlijanskih giallo filmova pa naglo vraća u uzavrlo komešanje urbanog života i tradicije balkanskih gradova. Puno je muzičkih motiva ali i autentičnog „Taxi Consilium” izraza koji vas uvuče svojom atmosferom i povede na putovanje, navode, između ostalog u najavi koncerta iz kragujevačkog SKC-a.

Taxi „vozi” a pokretačka snaga tog putovanja je u kompozitorskom talentu gitariste Filipa Bukrshlieva, ritmovima vrhunskog makedonskog bubnjara Dragana Teodosieva, bas klarinetskim linijama Blagojčeta Tomevskog i vilinske energije na kontrabasu Andree Mirčeske.

Pokušaj slikovitog opisa muzike koju izvodi ovaj intrigantni sastav nalazi se na njihovoj badcamp stranici: „…vođeni večnom mudrošću iskusnih taksista koji lutaju pustim gradskim ulicama u 3 sata ujutru. To je epitomična muzika posle ponoći. Možda onakva koju bi Eric Dolphy svirao da je lik u romanu Thomas Pynchon-a. Čovek sa drogom koji radi kao privatni detektiv. To je jauk usamljenog klarineta koji svira kontrapunkt prigušenim zvucima bluda iz druge sobe. Senke i dim, daleki zlokobni smeh. Free-jazz napaljenost u senovitoj mračnoj uličici”.

Benda „Taxi Consilium” čine: Blagojče Tomevski (bass clarinet + Bb clarinet), Filip Bukrshliev ( guitar ), Andrea Mircheska ( double bass ) i Dragan Teodosiev (drumms).

Izdanja: „Spiritual Car Wash” i „The Essential Sunday Gloom”.

Ulaz na kocert je slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari