Beer fest od prošle godine duguje honorare muzičarima 1foto FoNet Aleksandar Barda

Fejsbuk stranice mnogih pratilaca domaće rokenrol scene danas je preplavila objava koju su delili naši bendovi koji su 2021. nastupali na Beer festu, ali i njihove kolege koje nisu, kao vid podrške muzičarima. Oni su na taj način obavestili javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare.

„Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer festu, obaveštavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni“, stoji u objavi.

Inače, bendovi o kojima je reč su stubovi naše rok kulture, a između ostalih objavu su podelili i: Bjesovi, Del Arno band, Goblini, KKN i mnogi drugi…

„Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i nama, usled pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi. Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od neuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu“, istaknuto je u zajedničkoj objavi bendova.

„Na ovaj način“, kažu dalje, „Beer fest – na kome je sviralo preko 60 bendova – nemali broj porodica uvaljuje u finansijske probleme i tretira nas kao stoku koja nije dostojna čak ni objašnjenja. Naše je, valjda, da i dalje ćutimo, čekamo i bavimo se razumevanjem, jer smo tobože manje finansijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori“.

„Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo. Ukoliko Beer fest zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudićemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim – javna i duboka. Preduzećemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo isteramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi“, istakli su muzičari u objavi.

Oni su na kraju dodali da „ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom. U njemu stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021.“

„Javnost će od sada biti redovno obaveštavana o toku ovog slučaja, a mi ćemo biti zahvalni svim medijima i pojedincima koji vest objave i pomognu nam da ona stigne do što više ljudi. Pozivamo sve kolege da solidarno stanu uz nas u ovoj borbi“, poručeno je u objavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.