Bend Francis K. A. objavio singl "Ljubavnici opstaju" 1Foto: Katarina i Marina Živković

Beogradski pop duo Francis K. A. objavio je debitantski singl „Ljubavnici opstaju“. Karakterističan zvuk grupe spaja synth pop, dark wave, shoegaze, dreampop, indie rock, pa čak i grunge, a čine ga muzičari Tamara Jeličić i Miloš Mihajlović.

Ovim singlom bend najavljuje EP „Nežnost retka je“, čiji je izlazak planiran za jesen ove godine, pod okriljem izdavačke kuće „Više manje zauvijek“ iz Zagreba.

U pesmama benda preovladavaju prodorne bas i sint linije praćene melanholičnim tekstovima i gitarskim solažama.

Bend Francis K. A. objavio singl "Ljubavnici opstaju" 2
Foto: Katarina i Marina Živković

Muzičari kažu da je singl „Ljubavnici opstaju“ simbolički odabran jer je to pesma kojom su njih dvoje slučajno započeli saradnju u jednom beogradskom kafiću.

Posle njenog nastanka, po istom principu nastaju i ostale četiri pesme sa EP-a.

Miloš piše glavnu muzičku temu, bas liniju na koju Tamara dodaje tekst i vokalizaciju, a kasnije zajedno razvijaju aranžman. Spot za „Ljubavnici opstaju“ režirala je Milica Tomić.

– Ideja spota bila da kroz mahom depersonalizovane aktere u vidu muških i ženskih nogu prenesem svoj unutrašnji doživljaj pesme koji se na kraju manifestovao kao šetnja kroz Beograd i njegove kutke koji dobijaju specifičnu patinu noću. Spot ima blago narativnu strukturu u koju nas uvode „šetači – stranci u noći” koje delimično slična trasa koju biraju na kraju dovodi do susreta. Međutim, ta naracija se često gubi iz vida onoga trenutka kada se u nju svojom atmosferom uplete grad i zauzme gotovo čitavo „platno”. Zapravo, može se reći da je Beograd protagonista ovog spota, čvorišna tačka zahvaljujući kojoj se na različite načine spajaju svi zaljubljenici u noćni život (u najširem smislu te reči), a direktan proizvod te ljubavi jeste, na kraju krajeva, i moje prijateljstvo sa članovima benda Francis K. A. – kaže Milica i zaključuje da je ovaj spot i mali omaž njihovom specifičnom prijateljstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari