Budućnost festivala trenutno je slobodan pad sa 7.000 metara bez padobrana 1Foto: EXIT

Egzistencija onih koji žive od festivala dovedena je u pitanje, naravno.

Održavanje festivala u makar restriktivnim oblicima, sa drastično smanjenim brojem posetilaca i druge mere, samo je smanjenje tog slobodnog pada, podvlačim, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli održavanje – to kaže Dejan Grastić, osnivač Beerfesta.

On, zajedno sa predstavnicima drugih domaćih festivala – Exit, Nisville i Arsenal, a povodom najnovijeg seta mera bezbednosti na masovnim okupljanjima, povodom kojih se očekuje i formiranje zajedničkog zdravstvenog tela Vlade Srbije i domaćih manifestacija, objašnjava novonastalu situaciju za Danas.

Prva navedena stavka uvođenja tih bezbednosnih mera na festivalima je obavezan, besplatan, korona test za posetioce.

Da podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija nedavno je donela preporuku u kojoj se pozivaju države da ponovo dozvole održavanje masovnih manifestacija, zbog, između ostalog, njihovog značaj za mentalno zdravlje i opštu dobrobit društva.

Međutim, najnoviji razvoj situacije u našoj zemlju povodom virusa kovid 19 ponovo je „poljuljao“ mogućnost masovnih okupljanja.

Manifestacije su pomerene za avgust, kada se očekuje potpuno smirivanje epidemiološke situacije, a Arsenal fest koji je trebalo da počne 4. jula je, prema rečima Aleksandra Arežine, organizatora festivala, pre neki dan ipak odložen.

Festivali Exit, Beerfest, Nisville i Music Week doneli su gore pomenuti preliminarni set mera koje pored besplatnog testiranja posetilaca na koronu čine: svakodnevno testiranje osoblja, smanjenje kapaciteta festivala, obavezne maske i rukavice za sve zaposlene na festivalima, dezinfekciju već od ulaza, maske za posetioce, višestruko povećan broj timova, zdravstvene punktove, objekte za izolaciju, preporuka rizičnim grupama da izbegavaju okupljanja…

Upitan kako su nabavili besplatne testove na koronu, s obzirom da često čujemo da ih nema ni za bolnice, Grastić kaže:

– Nismo nikakve testove nabavljali, to je ideja kolega iz Exita, da se uz podršku države uradi maksimum radi što bezbednije situacije na festivalima. To je samo ideja, svakako ćemo pratiti situaciju i raditi najpre po konkretnim merama i uz podršku države – ističe osnivač Beerfesta, dok iz Exit tima povodom besplatnih testova na koronu objašnjavaju: „Radimo na tome u komunikaciji sa Vladom Srbije, a kontaktirali smo tim povodom i Svetsku zdravstvenu organizaciju, te očekujemo da ćemo uskoro imati više informacija.“

Grastić, povodom uticaja ovog seta mera na festivalsku atmosferu, konstatuje da će atmosfera svakako biti vanredna, kao i cela godina ova, ali zato ne mora biti manje vesela, naravno, ako se situacija sa virusom smiri i ako se festivali budu mogli održati.

– Budućnost festivala i muzičke industrije u ovom trenutku je slobodan pad sa 7.000 metara, bez padobrana. A kada će se vratiti u normalu je, žargonski, pitanje od million dolara – kazuje Grastić.

U svom saopštenju Exit tim navodi da su od početka u svemu pratili sve propisane mere i da će ih i ubuduće pratiti.

„Sve što nadležni zdravstveni organi odluče mi ćemo ispoštovati uključujući i opciju da se festival otkaže, to nikada nije bilo sporno. Mi svakako radimo danonoćno na tome da Exit učinimo što bezbednijim, spremni smo i na potencijalno besplatno testiranje svih posetilaca kako bi festival bio korona free zona. U ovom cilju otvorili smo komunikaciju i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i njihovim odeljenjem za masovne događaje, kako bi i sa te strane dobili preporuku za mere koje je potrebno preduzeti i koji brzi testovi su najpouzdaniji“, ukazuju iz Exit tima i dodaju da uz sve ove mere veruju da je održavanje festivala daleko bezbednije od drugih javnih okupljanja koja imamo svakodnevno i čije brojke svakog dana premašuju i po nekoliko festivala, kao što su cirkulacija stanovništa u javnom prevozu, restoranima, teretanama i u drugim zatvorenim objektima, koji su neuporedivo opasniji od otvorenih prostora.

Ivan Blagojević, direktor Nisvilla, kaže da se nadaju da potrebe za testiranjem učesnika i publike pred same događaje neće biti, ali da su spremni i za tu opciju.

– To bi značajno poskupelo festival, imamo i donacije za tako nešto, ali ne bih da otkrivam detalje. Za posetioce bismo postavili poljsku laboratoriju za brzi test, a za učesnike festivala radili bi se PCR testovi za koje treba pet sati jer svi oni dolaze ranije i bili bi izolovani od dolaska na aerodrom do smeštaja u hotelu. Međutim, to je opcija o kojoj razmišljamo ukoliko se stvari budu pogoršavale, ali se nadamo da neće biti tako.

Pad turističke industrije u Srbiji 87 procenata

„Imajući u vidu da je pad turističke industrije u Srbiji ove godine čak 87 procenata zbog čega će hiljade i hiljade porodica ostati bez izvora primanja, postavljamo pitanje da li je praktično gašenje turističke i manifestacione privrede zaista najbolje rešenje za naše društvo? I to uprkos svim drugim benefitima koje turizam i manifestacije proizvode, dok decenijama nesmetano rade zapravo opasne industrije, poput duvanske, za koju Svetska zdravstvena organizacija izveštava kao o jednoj od najvećih opasnosti po javno zdravlje koju je svet ikada doživeo, od čijih posledica godišnje na svetu umre čak osam miliona ljudi“, primećuju iz Exit tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari