Kotorski SeaRock Festival potvrdio je učešće svih izvođača i objavio konačan line up bendova koji nastupaju. Festival se održava 27. i 28. jula na ljetnoj pozornici u Kotoru, u Crnoj Gori, a ulaz je besplatan. Prvog dana festivala sviraće bendovi Fantodrom (Crna Gora), Salongorkesteret (Norveška) i Goribor (Srbija), a drugog dana Comaneci (Italija) i Chris Eckman & The Frictions (USA/SLovenija).


Fantodrom je nikšićko-podgorički rock kvartet osnovan početkom ove godine. Bend je dobio ime po uznemirujuće psihodeličnom letonskom crtanom filmu popularnom u doba SSSR-a. Za zvuk ove grupe moglo bi se reći da je najbliskiji modernim tekovinama srpskog rokenrola, od Obojenog programa preko Partibrejkersa i Mrava do Goribora.

„Fantastična četvorka“ iz Podgorice i Nikšića na SeaRock festivalu odsviraće po prvi put svoju „Eksplozije mi radiju uglavi“ set listu, a na teren će izaći u sledećem sastavu: Stefan Strugar (glas i stas), Milivoje Kljajić (eksplozije), Danilo Vuletić (kontraritam) i Andrija Lalatović (basscadet). Od 2008, norveški bend Salongorkesteret (Lounge Orchestra) radi beskompromisno na dekonstrukciji granica između muzičkih žanrova, između umetnika i fanova, te između različitih pesama. Sva muzika je u vlasništvu svakoga, a može se svirati na nebrojeno načina. Teško naoružani bendžom, mandolinom, violinom, kontrabasom, harmonika, gitarom i mekanim glasovima, Salongorkesteret će vas iznenaditi i zbuniti svojom mešavinom muzičkih komada ukradenih iz bogate svetske muzičke baštine. Punk, disko, metal, folk, bluegrass i pop – sva muzika je muzika. Od Dead Kennedys, Motorhead, Britney Spears i Napalm Death, sve do Ramonesa, Frankie Goes to Hollywood, Sweet i De Press, Salongorkesteret će ukrasti poput svrake i predstaviti plen kao slavuji. Salongorkesteret imaju sve refrene koje volite, kao i one koje volite da mrzite.

Goribor se neizostavno spominje kao jedna od najperspektivnijih grupa na području bivše Jugoslavije. Njihova je muzika mešavina trip hopa i iščašenog bluesa uvaljanog u hipnotizirajući loop. Autor tekstova je sjajan pesnik/pevač Aleksandar Stojković čije su pesme nabijene snažnim emocijama i iskustvom života na jugu Srbije u rudarskom gradiću Bor, odakle Goribor i dolazi. Goribor su sredinom 90-ih osnovali Aleksandar Stojković St, Željko Ljubić Pity i Predrag Marković Peđa.

Comaneci (Ravena, Italija) su punk akustik duo formirani 2002 godine. Iza sebe imaju dva istoimena EP-a iz 2004. i 2005. godine i album „Volcano“ iz 2006 god. U Kotor dolaze spremni da predstave svoj novi album „You a Lie“, jednostavnu zbirku gorko slatkih pesama. Ovaj duo čine Francesca Amati (klavir, klasična gitara, vokal) i Glauco Salvo (električna gitara, bendžo). Chris Eckman je lider kultnih The Walkabouts, benda koji već 30 godina postoji u Sijetlu i iza sebe ima 15 izdanja. Izdavali su i za poznatu izdavačku kuću Sub Pop i Virgin između ostalih, a Eckman je radio i kao producent za Bambi Molesters. Sa članovima tog benda, Eckman je sarađivao i na projektu The Strange, sa koleginicom iz The Walkabouts, Carlom Torgensen imao je projekat Chris & Carla kao i na svojim solo albumima. Sarađivao je i sa bendom Willard Grant Conspiracy na dva njihova albuma. Njegov najnoviji projekat je amerikana kvartet Chris Eckman & The Frictions. Osim Eckmana, u bendu su Luka Šalehar (član benda Silence), Tomi Popit i Bernard Kogovšek (članovi benda Hic Et Nunc). Muzika Chris Eckman & The Frictions mogla bi se opisati kao energični, poetični rokenrol, na tragu velikana poput Neil Young & Crazy Horse, Television i Dream Syndicate. Osnovani su 2006. godine.

Organizator festivala je NVO SeaRock, a održava se pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari