Loreenfoto BETAPHOTO AP Photo/Martin Meissner

Pošto je predstavnica Švedske Lorin (Loreen) pobedila na Pesmi Evrovizije sa pesmom Tattoo, pojavili su se brojni komentari sa optužbama da joj je zapravo stručni žiri omogućio da pobedi.

Naime, ona je od žirija dobila ukupno 340 poena, a bodovi koje je žiri dao Lorininom, bili su motiv za pokretanje peticije, piše Index.hr.

Da li je bilo pristrasnog glasanja? Pokrenuta peticija za ukidanje žirija Pesme Evrovizije 1
Foto: Snimak ekrana

Članovi stručnog žirija iz čak 15 zemalja dodelili su Švedskoj najveći broj poena i tako je odveli do pobede.

Posle Lorin, najviše poena žirija dobila je Izraelka Noa Kirel sa pesmom Unicorn, ukupno 177.

Finac Kaarija, čiju su pobedu na Pesmi Evrovizije mnogi priželjkivali, od žirija je dobio samo 150 poena. Publika mu je dala čak 376 poena, dok je Lorin dobila mnogo manje, 243 poena od birača.

Nakon proglašenja pobednika, mnogi su kritikovali naklonost žirija prema Lorin, a pokrenuta je i peticija za ukidanje stručnog evrovizijskog žirija. Do sada ga je potpisalo više od 5.200 ljudi.

U obrazloženju o pokretanju peticije za smenu žirija, navodi se da se o glasovima žirija raspravlja već dugi niz godina. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodelio Švedskoj na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, a koji nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mnjenjem.

„Dugi niz godina postoji zabrinutost zbog glasova žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Pored toga, zabrinjavajuće je i pristrasno glasanje prema određenim zemljama“, navodi se u uvodu.

„Da bismo održali integritet Evrovizije i obezbedili njenu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasanja. Verujemo da je u najboljem interesu takmičenja i njegovih učesnika da se uklone svi žiriji iz procesa glasanja. Ovaj pristup osnažuje javnosti, dozvoljavajući da njeno kolektivno glasanje bude jedina odrednica ishoda takmičenja“, dodaju oni, a prenosi Index.hr.

Inače, stručni žiri nije glasao u polufinalnim večerima, već samo u finalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari