Legendarni američki pevač Bob Dilan, čije su pesme postale himne antiratnog pokreta u SAD tokom rata u Vijetnamu, je održao prvi koncert u ovoj komunističkoj zemlji. Ipak, njegov opus je prilično nepoznat kod mladih u Vijetnamu, koji se ne sećaju rata sa SAD. Oko polovina od 86 miliona stanovnika Vijetnama je mlađa od 30 godina.

Ipak, to nije sprečilo brojne mlade Vijetnamce, kao i jedan broj stranaca, da dođu na Dilanov koncert (procenjuje se da ih je bilo između pet i šest hiljada), koji je ponovo protekao bez komentara, ali i bez njegove dve najpoznatije pesme sa političkim nabojem – „The Times They Are A-Changing“ i „Blowin’ in the Wind“, kao što je bilo pre nekoliko dana i na njegovom prvom nastupu u Kini.

Sam Dilan je bio inspiracija Trinh Kong Sonu, kojeg su mnogi nazivali „vijetnamski Bob Dilan“, pošto je pevao o miru u vrhuncu ratnih sukoba. Son je preminuo pre deset godina, a Dilanov koncert su otvorili vijetnamski izvođači koji su otpevali neke od Sonovih ljubavnih pesama. Inače, Bred Adams, izvršni direktor organizacije Hjuman rajts voč je optužio Dilana da je dozvolio cenzorima da mu određuju plej listu. „Dilan bi trebao da se srami“, rekao je Adams.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari