Dodela Nagrade Milan Mladenović 2022 i obeležavanje rođendana velikog muzičara 21. septembra, u Dorćol Platzu 1Foto: Promo

 

Ovogodišnja dodela Nagrade Milan Mladenović 2022 biće održana u sredu, 21. septembra, na Mladenovićev rođendan, sa početkom u 20 sati u Dorćol Platzu.

 

Tom prilikom biće priređen i prigodan kulturnoumetnički program.

Pored tradicionalne dodele nagrade za najbolju pesmu na teritoriji bivše Jugoslavije, o kojoj ove godine odlučuje stručni žiri u sastavu: Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija), na svečanosti će biti predstavljen i rad Zadužbine Milana Mladenovića, kao i budući planovi.

Žiri je preslušao 219 pesama prijavljenih na konkurs i prvobitno se opredelio za 45 polufinalista, a u finalu izbor je sveden na 12 kompozicija, koje su se svojim kvalitetom izdvojile i prokrčile put do finala Nagrade koja će u organizaciji Zadužbine Milana Mladenovića biti dodeljena četvrti put ove godine.

Pesme koje su ušle u finale biće objavljene na promotivnoj kompilaciji.
One su navedene po abecednom redu:

BRAT – Nataleé
DOMA – Dina Jashari
FATAMORGANA – Porto Morto
HODAJMO NA RUKAMA – Relej
KREĆEM SE – Proto Tip
LJUBIMO SE – Luka Rajić
OPET – Ljubičice
OPROSTITE, OPROSTITE, OPROSTITE – Šiza
PRJATUČKI (KDO BO REŠIL SVET) – Mrfy
RIJEČ – Seine
SAMO TI I JA – Sentineo
ZAVRTI ME – Šajzerbiterlemon

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan Milanovog rođenja. Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom ,,D.E.P.R.A”, drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom ,,Daj mi sve”, a treća Nagrada Milan Mladenović dodeljena je grupi Ana & The Changes za pesmu ,,Tu”.

Dobitnici Nagrade Milan Mladenović biće nagrađeni statuetom Zadužbine i novčanom nagradom koja iznosi 3.000 evra, a poseban poklon dobiće i najinovativniji bubnjar ili bubnjarka – “Firchie Drums” doboš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.