Ko je ruska pevačica Pelageja za čiji koncert Dragan Šormaz traži da se odloži? 1foto wikipedia Skrivuts

Izvođačica ruskih narodnih pesama, romansi i autorskih dela Pelageja trebalo bi da održi koncert u Beogradu na Trgu republike 4. juna u 20 sati, ukoliko nadležni ne usliše zahtev doskorašnjeg člana SNS Dragana Šormaza da se njen koncert otkaže, budući da nije prošlo 40 dana od dve tragedije koje su se dogodile u Srbiji.

Pelagejin koncert je već jednom i bio otkazan zbog tragedija, budući da je najpre zakazan za 9. i 10. maj u Beogradu i Novom Sadu, a povodom Dana Evrope odnosno Dana pobede nad fašizmom.

Kako se navodi u najavi ovog koncerta, organizatori su Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Roskoncert-a, Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruskog doma u Beogradu. A događaj je podržan od strane Udruženja „Naša Drina“ i Udruženja „Narodna diplomatija“.

Pelageja je, kako navode organizatori, stekla široku popularnost i simpatije publike ne samo u Rusiji, već i širom sveta. Zahvaljujući prepoznatljivom glasu, jedinstvenom stilu i načinu izvođenja ruskih narodnih pesama, one dobijaju novu, moderniju dimenziju u aranžmanu sa elementima etno-roka, te zavređuju pažnju publike različitih uzrasta.

Pelageja Sergejevna Hanova osnivačica je i solistkinja grupe Pelageja. Njena majka, Svetlana Hanova, bivša je džez pevačica, pozorišna rediteljka i instruktor umetničkog performansa. Trenutno je producentkinja i umetnička direktorka benda njene ćerke.

U jednom od intevjua navela je da od 18 godine živi sama.

– To je bila moja želja, ali odluka moje majke. Poznajem nekoliko majki koje bi, uz nivo intimnosti koji imamo sa njom, mogle samo tako pustiti kćerku. Bilo je ozbiljna odluka i zahvalan sam joj na tome. Činjenica da i dalje radimo zajedno je za mene velika sreća. Divim se maminom talentu, želim da odrastem sa njom kako bih je bio dostojan. Što sam stariji, sve više shvatam razmere njene ličnosti – rekla je Pelageja.

Vikipedija navodi da nije poznato ko je Pelagejin otac. Devojačko prezime Hanova je bilo prezime poslednjed supruga njene majke.

Iako su roditelji hteli svojoj ćerki da nadenu ime Pelagija, u matičnoj knjizi je greškom upisano ime Polina. Greška je ispravljena kada su joj izvadili pasoš. Pevačica je dobila ime po svojoj prabaki, piše Vikipedija.

Sa četiri godine je prvi put stupila na scenu, a sa osam se bez polaganja ispita upisala u Novosibirsku specijalnu muzičku školu pri Novosibirskom konzervatorijumu i tako postala prvi učenik-vokalista u 25 godina dugoj istoriji škole.

Godine 1993. upoznaje frontmena grupe Kalinov Most, Dmitrija Revljakinima koji je šalje na televizijko takmičenje Jutarnja zvezda. Tamo, sa devet godina, osvaja nagradu za Najboljeg ruskog folk pevača za 1996. godinu. Sa 10 godina je potpisala ugovor sa diskografskom kućom FiLi Rikords, te se porodica seli u Moskvu. Tamo je pohađala Rusku muzičku akademiju Gnesinih, ali i školu № 1113 sa temeljitim proučavanjem muzike i koreografije.

Stipendista je fonda Mladi talenti Sibira. Učesnica je međunarodnog programa UN-a. Učestvovala je u zvaničnim događajima, ali i u alternativnim programima. Godine 1997, postaje član tima televizijske emisije u kojoj se dva tima nadmeću u dosetkama i skečevima, čime postaje najmlađi učesnik u njenoj istoriji (kasnije će ovaj rekord biti oboren).

Na poziv ćerke Borisa Jeljcina, Tatjane Djačenko, govorila je na samitu Rusije, Nemačke i Francuske. U julu 1999, na poziv Mstislava Rostropoviča učestvovala je na muzičkom festivalu u Švajcarskoj, zajedno sa Jevgenijem Kisinom, Ravijem Šankarom, Patom Burčuladzom i Bi Bi Kingom. U intervjuu za francuske novine, operska pevačica Galina Višnevskaja je Pelagiju nazvala budućnošću svetske operkse scene. Sama Pelagija napominje na značajan utisak koji je na nju ostavila Galina.

Sa četrnaest godina je završila srednju školu i nakon toga upisala Ruski univerzitet scenske umetnosti, smer- estrada. Iste godine osniva grupu koja je kasnije nazvana po njoj. Zajedno sa glumicom Darijom Morozovom, pevačica se pojavila u trećoj sezoni televizijskog šoua Dve zvezde.

Nagradu Najbolji ženski izvođač godine po izboru radio-stanice Naše radio osvojila je 2009. U januaru 2010, učestvovala je u ruskoj izvedbi vokalne opere-improvizacije Bobija Mekferina Boble. Sledeće godine, glumila je u predstavi Zavetnaя skazka, Nikolaja Borisova.

Od 2012-2014 bila je mentor u televizijskom takmičenju Golos koji se emitovao na Prvom kanalu. Mentori su takođe bili Leonid Agutin, Aleksandar Gradskij i Dima Bilan.

Pelageja se 2010. udala za bivšeg režisera humorističke serije Comedy Woman Dmitrija Jefimoviča, ali su se razveli dve godine kasnije, pa je pevačica vratila staro prezime. Zatim se 2016. opet udaje za hokejaša Ivana Telekina. Ceremonija venčanja se odigrala u tajnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari