Fanovi Kate Bush širom sveta priredili do sada najveću proslavu njenog rođendana 1foto: EPA/STEVE REIGATE / DAILY EXPRESS PO

Nesvakidašnji talenat producentkinje, plesačice i pevačice Kate Bush prvi je otkrio David Gilmour, gitarista i pevač i tekstopisac grupe Pink Floyd, a poslednja sezona serije „Stranger things“ vratila je njen hit iz 1985. “Running Up That Hill” na sam vrh slave i slušanosti.

To je verovatno razlog za do sada najpopularniji „The Most Wuthering Heights Day Ever“ događaj – dan kada se na lokacijama širom sveta fanovi oblače kao Kate Bush i rekreiraju spot za pesmu „Wuthering Heights“ iz 1978. godine.

Kako prenose strani mediji, u subotu, 30. jula, na rođendan jedinstvene Kate Bush ljubitelji njenog lika i dela, širom sveta od Upsale u Švedskoj do Dunedina na Novom Zelandu, napravili su proslavu za pamćenje.

Ovaj događaj je nastao inspirisan performansom sa umetničkog festivala Brighton Fringe u Engleskoj iz 2013, da bi potom prerastao u globalni „event“ u kome se takozvani „Cathys“ okupljaju u parkovima i trgovima i rekonstruišu pomenuti muzički video. Ove godine došlo je i do inovacije u koreografiji zahvaljujući seriji, jer su učesnici “trčali uz brdo” uz pesmu “Running Up That Hill”.

I Kate je sa druge strane zahvalna seriji „Stranger things“ ne skrivajući da je njen fan.

– Upravo sam pogledala poslednje dve Stranger Things epizode koje jednostavno pomeraju granice. Imala sam uvid u scene koje su direktno uvezane sa pesmom, ali nisam znala kako će se radnja razvijati i graditi. Bila sam oduševljena što su braća Duffer želeli da koriste “Running Up That Hill” za talisman devojčice Max, ali sada kada sam pogledala celu sezonu osećam se duboko počastvovano što je pesma izabrana da postane deo njihovog turbulentnog putovanja. Ne mogu da zamislim koliko je teškog rada uloženo u stvaranje nečega ovog kalibra. Zadivljena sam. Napravili su nešto zaista spektakulatno – napsala je Kate Bush na svom zvaničnom sajtu.

Ona je za strane medije izjavila da je serija pomogla i u tome da stekne fanove novih generacija.

No, njen prvi „fan“ David Gilmour ju je otkrio još dok je imala petnaest godina, zahvaljujući zajedničkom prijatelju njenog brata. Kate koja se muzikom bavi od jedanaeste godine već tada je imala pedesetak pesama.

Ipak, uveren da ljudi iz diskografskih kuća neće „ukačiti“ i razumeti njen nesvakidašnji glas i zvuk, Gilmour je posle par pokušaja iznajmio studio u Londonu i sa prijateljem producirao njen debi album „The Kick Inside“, iz 1978, a potom i album „Lionheart“.

– Momak koga poznajem po imenu Ricky Hopper bio je prijatelj Kejtinog brata. Jednog dana došao je kod mene i rekao: „Imam ovu traku petnaestogodišnje devojke koja peva, i mislim da je talentovana.“ Pustio mi je pesmu i ja sam se složio da je veoma talentovana – izjavio je Gilmour za Showbiz Cheat Sheet. Tako je došlo do njihove saradnje.

„Running Up That Hill“ sada osvaja top liste širom sveta, a Gilmour i Kate su je zajedno još davne 1987. izveli uživo upisavši je kao jednu od onih pesama za sva vremena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari