Galija objavila album “U raju iznad oblaka” (VIDEO) 1

Legendarna Galija objavila je novi album „U raju iznad oblaka“, sa deset pesama izraženog umetničkog stava, u kojima stari prepoznatljiv progresivni zvuk grupe biva oplemenjen savremenim svetskim produkcijskim rešenjima, a njene poruke dopunjuje poezija nekoliko znamenitih srpskih pesnika.

Galija je svoj 15. studijski album „U raju iznad oblaka“,  kao i sve do sada u 40 godina diskografskog delovanja, objavila za PGP RTS, ovaj put na CD-u (i uskoro na digitalnim platformama), uz podršku promoterske kuće Long Play.

„‘U raju iznad oblaka’ je beskompromisan album. Tragali smo dugo za pesmama koje zaslužuju da se nađu na njemu. Nismo jurili hit. Razmišljali smo kako uraditi pesmu, a da pomerimo stvari dalje, popnemo se stepenik više.

http://https://www.youtube.com/watch?v=BGB05t109PY

Bez veze je svirati stalno istu muziku. I strašno sam ponosan što smo uspeli da to postignemo, a da zadržimo prepoznatljiv zvuk Galije“, kaže frontmen Nenad Milosavljević.

Pored sedam pesama na stihove Galijinog Predraga Pece Milosavljevića, Nenad Milosavljević je  komponovao muziku i na poeziju tri naša znamenita pesnika – „Kad bi ti otišla iz ovoga grada“ Matije Bećkovića dobila je polagano, veličanstveno zvučno ruho, „Voleo sam“ Pere Zupca se uvija kao egzotični elektro pop, dok je priča za sebe „Don Ramiro“, nepravedno zapostavljenog Milorada Mitrovića (1867-1907).

U osam i nešto minuta epski višeslojni „Don Ramiro“ u najboljoj tradiciji progresivnog roka vodi slušaoca, u nekoliko stavaka, uz brojne promene raspoloženja, osećanja i ritmova, sa impresivnom orkestracijom, kroz priču o srednjevekovnoj ljubavi i mržnji, otpočenom tragedijom i krvlju. 

„Pesme Matije i Pere su naprosto fantastične. Mitrović i njegov neoromantizam su odavno nažalost zaboravljeni, a meni je pesma ‘Don Ramiro’ izgledala sveže, i kao ljubavna priča starog kova preko potrebna u ovom našem bešćutnom novom vremenu“, objašnjava Neša.

Prema njegovim rečima, Peca Milosavljević je „više nego uspešno obavio nezahvalan zadatak da napiše stihove koje imaju značaj i težinu, a da to sve zajedno na albumu ima smisla sa pesmama Bećkovića, Zupca i Mitrovića“. 

Album otvara „Nešto me goni“, samoironična, poletna ispovest jednog od životnih Maratonca koji „na kraju trče počasni krug“, koja je pre nešto više od godinu dana bila i prvi najavni singl/spot novog albuma.

Naslovna „U raju iznad oblaka“ nedavno je dobila neobičan, vizuelno raskošan spot snimljen na Islandu. Pesma sa duhovnim polazištem od Bosfora i Jerusalima govori o osećaju ljudske prostorne i sudbinske pripadnosti „pod istim Suncem, gde smo svi zarobljeni, onog trena kad smo rođeni“.  

http://https://www.youtube.com/watch?v=r359m_jdFgU&t=6s

Peca glasom preuzima rokerski rasplesanu „Svira muzika“, kojoj dodatnu draž daje saksofon gosta Jovana Maljokovića („Bilo je pitanje vremena kad ćemo da uradimo nešto zajedno, i ovde smo se razumeli u dve sekunde“, Neša), a njoj je po poletnom duhu i čvrstini donekle slična „Samo se smej“.  

Ni u ostatku albuma Galija ne prestaje da iznenađuje, istražuje i osvaja nove zvučne prostore. „Tamo gde novac govori, tu razum samo zaćuti, a milion sveća gori za sve nas“, peva Neša u užurbano egzotičnoj „Muzici izgubljenih duša“. Nešina usna harmonika krasi atmosferičnu „Predosećam“, dok album zatvara smirujuće dirljiva „Živ sam“.

„Ovaj album je dugo pravljen, pet godina, od toga dve u studiju. Pisali smo ga burazer i ja puno bacajući, stalno se preispitujući, kako bi došli do ovog rezultata. Nismo bili za to da povlađujemo ukusima, već da napravimo album koji se nama sviđa“, ističe Neša. 

Konačan pečat „U raju iznad oblaka“ dao je cenjeni producent i aranžer Saša Habić, koji je sa Galijom već sarađivao na albumima „Korak do slobode“ (1989) i „Karavan“ (1994).

„Mislim da je ovo Habićevo remek delo. Odlučili smo da album snimimo u kućnim uslovima, 99 posto je rađen kod mene i kod Habe u ateljeu. Prava je majstorija kako je čovek u kućnim uslovima napravio tako ozbiljnu produkciju. Haba voli da kaže iz zezanja: ‘Čuje se pidžama na ovom albumu“. Ta vrsta kreativne opuštenosti“, osmehuje se Neša.

Na albumu „U raju iznad oblaka“ gitare su svirali Dragutin Jakovljević, Ivan Kiza Zoranović i Nebojša Zulfikarpašić, klavijature Saša Habić, dok se „U raju iznad oblaka“ čuje hor LJiljane Ranđelović, snimljen u beogradskom Studiju O. Snimatelj albuma je Luka Milosavljević. 

Dizajn omota Dušan Majkić, foto Dragoslav Ulić-Dag, model Mina Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.