Retka Gibson gitara, koja je bila izgubljena 1962. godine a koja je pripadala Džonu Lenonu, naći će se na aukciji i najverovatnije će oboriti rekord. Reč je o akustičnoj Gibson gitari J-160E, koju je bivši Bitls kupio u Liverpulu i za koju se očekuje da bi mogla da se proda po ceni između 600 i 800 hiljada dolara. Na aukciji će se naći 6. novembra.


No, vlasnikDžulijenaukcijakažedajesamagitara“jednoodnajvećihotkrićaumuzičkojistoriji“ idabiprodajamogladanadmašiaukcijskirekordod965.000 dolarakolikojeplaćeno2013. godinezajednuelektričnugitarukojajebilauvlasništvuBobaDilana.“Džon Lenonove stvari se ne pojavljuju tako često jer ljudi žele da ih čuvaju. Ovo je bila njegova omiljena gitara i često je pričao kako bi voleo da je i dalje ima“, kaže Džulijen.

Lenonova Gibson gitara je nestala 1963. godine tokom Božićnog nastupa u Finsburi parku, a pojavila se 50 godina kasnije kada ju je Džon Mekou kupio u jednoj radnji sa polovnimstvarima. AutentičnostjepotvrdioAndiBabiuk, kojijepisaoomuzičkojopremikojusukoristiliBitlsiitotakoštojeutvrđenserijskibrojgitare, iprovereneogrebotineibojagitaresafotografijamanakojimasevidiLenonkojijesvira. Lenon je tu Gibson gitaru koristio na snimanju Bitls hit-singla „Love Me Do“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari