Gitarijada u Zaječaru do nedelje 1

Od danas pa sve do nedelje, kao uostalom i svakog leta minulih pola veka, Zaječar je rok prestonica Srbije tokom trajanja „Gitarijade“.

Tako će biti i ove godine po 51. put. Sve je počelo danas nešto iza podneva kada je otvoren rok kamp i večerašnjim pratećim programom Gitarijade u okviru koga će biti otvorena izložba „Rok muzej“ u Radul begovom konaku i koncertom na gradskom skveru. Rokonačelnik ovogodišnje Gitarijade, Radomir Mihajlović Točak dobiće sutra ključ grada Zaječara čime će za vreme trajanja najdugovečnije rok manifestacije na Balkanu biti počasni upravitelj grada.

Sutra je prvo polufinalnalno veče kome će promocija knjige “Izabrana pisma” autora Alena Ginzberga i Džeka Keruaka, a rok spektakl počinje na Gradskom stadionu na Kraljevici nastupom Riblje čorbe i Bajage i instruktora od 21 sat. Nakon njih predstaviće se i demo bendovi koji će se boriti za plasman u finale 51. Gitarijade, da bi potom pozornicu prepustili Bajagi, Ribljoj čorbi i Psihobilju. Radul begov konak je u sutra mesto u kome će biti održana promocija 50. broja časopisa “Buktinja” (Temat o rokenrolu: Leonard Koen, Velvet Andergraund, Nik Kejv, pank…).

Na Kraljevici, prema programu drugog dana Gitarijade najpre nastupaju prošlogodišnji pobednici zaječarske Gitarijade “Hadži prodane duše”, slede polufinalisti, da bi od 23 sata u okviru svoje svetske turneje, nastupila legendarna britanska grupa The Cult, a pola sata iza ponoći Dejan Cukić & Spori ritam. Poslednjeg dana 51. Gitarijade, u subotu, opet u Radul begovom konaku, povodom 50 godina od emitovanja prve emisije posvećene rokenrolu na RTS-u biće promovisana knjiga “Koncert za ludi mladi svet“.Kao i prethodne dve večeri, dešavanja se iz centra grada sele na Kraljevicu gde će pre finalne večeri demo bendova i proglašenja pobednika, nastupiti Generacija 5. Interesovanje publike koja je iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona, pre svega Bugarske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske.

Osim The Cult izazvao je i nastup škotskog benda Nazareth koji će “začiniti” poslednje veče Gitarijade. Na kraju finalne večeri nastupiće zaječarski bend „Huti ota tre“, inače pobednici po glasovima publike na 47. zaječarskoj Gitarijadi.

Zanimljivo je da su svi raspoloživi smeštajni kapaciteti u Zaječaru još pre početka Gitarijade bili rezervisani, pa su organizatori apelovali na sve građane koji imaju mogućnosti da posetiocima Gitarijade iz zemlje, ali i inostranstva ponude privatan smeštaj. Smeštaj u rok kampu uz jedan obrok dnevno je besplatan, kao i ulaz na Gitarijadu. Poklonici roka iz Knjaževca, Negotina i Bora mogu da računaju i na besplatan autobuski prevoz danas, sutra i prekosutra iz svojih mesta jer autobusi Nikolić prevoza, jednog od sponozora Gitarijade, svake večeri polaze u 19 i 30 iz ovih gradova.

Šta su zahtevale zvezde Gitarijade?

Zvezde ovogodišnje, 51. Zaječarske Gitarijade, britanski bend The Cult krajnje je skroman u svojim zahtevima organizatorima, navode organizatori na zvaničnom sajtu Gitarijade. Ian Austbury i ekipa su u rajderu tražili najobičnije obroke i namirnice, ali je naglašeno da svi moraju biti organskog porekla, bez masti i što zdraviji, a po završetku koncerta, sva preostala hrana i piće, insistira britanski bend, moraju da budu odneti najbližem domu za beskućnike.

Sav escajg, kao i šolje za čaj i kafu, moraju biti od pravog materijala, a ne plastike i stiropora. Inače, The Cult je zelenim slovima napisao poglavlje u rajderu u kojem moli organizatore da budu ’’što zeleniji’’ – da sve što je moguće bude eco friendly, od recikliranih materijala. U skladu sa tim, izričito su naglasili da svaka prostorija u kojoj borave mora sadržati odvojene kontejnere za reciklažu, razvrstane po prirodi materijala (staklo, papir, plastika i sl.) i podržavaju svaku inicijativu organizatora da njihov boravak u Zaječaru i sam koncert oplemene akcijom koja će doneti dobrobit našoj planeti i očuvanju okoline.

Škotski bend Nazareth, još je skromniji u svojim zahtevima – očigledno je da bend preferira belo i crno vino, a takođe su molili za pepeljare gde god da zakon dozvoljava pušenje. Od vode najviše konzumiraju vodu od kokosa, dok piju isključivo bezalkoholno pivo.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HQ2DNgBCigI]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari