Grupa Ramštajn kritikovana zbog spota sa nacističkim zarobljenicima

Ostavite komentar


  1. Toliko o gradjanskoj slobodi i slobodi izrazavanja u Nemackoj. To nije reklama vec performans kojim se nesto porucuje i podseca da se ne zaboravi. Imaju pravo na to jer su muzicari, umetnici!

  2. Rammstein je, pre svega i iznad svega, kritičar fašizma i sličnih demonstracija nacionalistički dominantnih nacija. Najrevnosniji su po ukazivanju te strane Nemačke istorije od koje se ograđuju i u ovoj numeri, govoreći, između ostalog, da takvoj Nemačkoj svoju ljubav ne mogu i neće dati… Dakle, nikakvog čuda nema u tome da ih na nož stavljaju Nemačke vlasti, ali, pobogu, odakle Jevrejskoj zajednici i pomisao na negativni kontekst „Deutschland“ sadržaja, jer upravo usmerava i podstiče na sećanja koja se nikada ne smeju zaboraviti, sem ako se u trgovini istorijom između žrtava i zločinaca dotle došlo. Spot je izuzetan, kao, uostalom, i svaki koji objave. Gotovo desetominutna stvar obiluje istorijom Nemačke, od velike pobede Germana nad Rimljanima u Teutoburškoj šumi (početkom drugog milenijuma), koja se u nekim tumačenjima savremenika navodi i kao presudna za pojavu Hitlera, u smislu, da su tada od Rimljana izgubili ni Hitlera ni tolikog poraza čovečanstva ne bi bilo, što je, takođe, verujem, namera Rammsteina da pojača sopstveni i podstakne opšti animozitet prema Nemačkoj, kao takvoj. I, na kraju, stvar ne počinje sa muzičarima u odeći zarobljenika nacizma pred vešanje, ti segmenti su skoro na kraju priloga, u kome dolazi do nekog vida samooslobađanja od ropstva demonstracijama naroda protiv svakog vida agresije, nalik današnjim unutrašnjim protestima protiv destruktivnih, autoritarnih i diktatorskih režima (nešto poput ovih kod nas).
    „Deutschland“ iz Rammstein-ove kuhinje je samo još jedna gorka pilula za neljude, ma gde oni bili.

  3. Ako neko nije siguran, neka pogleda njihov spot Links 1, 2, 3.
    Ceo spot je protiv desnice i takve politike i pokazuje da narod ako se ujedini uvek moze pobediti. Na kraju spota, simbolicno je i prikazana odsecena desna ruka…

Ostavite komentar


Scena

evrovizija komentarisanje uživo

Evrovizija 2024 UŽIVO: Karleuša, ti li si?

Finale takmičenja Evrovizija uživo prate i komentarišu Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, Branislava Antović Aleksić, novinarka i blogerka i novinar Danasa Vojin Radovanović.

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.