Inspektor Blaža: Samo 100 evra Srbina spasava 1Foto: Stanislav Milojković

Mere zaštite su bile prilično stroge, pa je mnogim ženama propao obećani šoping u Italiji.

Muževi su morali da provode vreme kod kuće, pa su neki u lucidnim trenucima izolacije tražili i broj telefona svojoj supruzi. Penzioneri su kao najstabilnije glasačko telo dobili ono za šta su i glasali, a to je šargarepa na štapu. A, na kraju šargarepe je pisalo 100 evra i datum 21. jun – tako Igor Blažević, Prljavi Inspektor Blaža, muzičar, opisuje posledice mera zaštite u Srbiji, koje su bile uvedene zbog izbijanja pandemije korona virusa. Njegov život tokom karantina svodio se, kako kaže, na spavanje, obrok i šetnju pasa.

„Spavam, jedem, šetam pse, jedem, spavam, krišom šetam pse, jedem, spavam, šetam pse uveče i smišljam šta sutra jesti“ – objašnjava Blaža.

Upitan šta je prvo uradio posle ukidanja izolacije odgovara da se pozabavio čišćenjem viber poruka s mobilnog telefona , koje su mu slali znani i neznani za vreme vanrednog stanja.

Shvatio da je telefon osetio olakšanje, slično onom kao kad čovek ode na klistiranje a potom je na svoju veliku radost zakazao šišanje jer je kako kaže, već počeo da liči na Bob Marlija. Od utisaka koje su obeležili vanredno stanje izdvaja i pomoć vlasti od 100 evra za punoletne građane.

– Kažu da je 99 procenata građana Srbije apliciralo za 100 evra. Što bi rekao naš narod: „Samo sto evra Srbina spasava“ – konstatuje Blaža odgovarajući na pitanje hoće li on uzeti taj od vlasti obećani novac. On primećuje da je u proteklom periodu doktorska struka na televiziji dostigla slavu rijaliti zvezda i da ovoj branši nije bilo lako.

– Društvene mreže su ih hvatale kao ribar ribu na pučini sa ciljem da ih stave na tiganj i isprže. Kao i u moru bilo je tu raznih ribica i ribetina, ali i ajkula. Političari su bili uglavnom na nivou planktona i pazili su se da ne upadnu kitu u usta – kaže Blaža uz ocenu da je politička scena na televiziji i u skupštini Srbije poput zoološkog vrta na Kalemegdanu: – Imate majmune koji se glupiraju, lame koje vole da pljunu, krokodile koji spavaju po ceo dan, paunove koji se šepure, a mi sve to gledamo i još plaćamo kao što plaćamo i kartu za zoo vrt.

Na pitanje Danasa da li je lupao u šerpe tokom vanrednog stanja Blaža odgovara: Nikada lupanje u šerpe ne može da nadmaši lupanje vlasti, a i opozicije u poslednjih par godina. Jedino što su naše šerpe sve praznije, a njihove sve punije. Prema Blažinim rečima konzumiranje kulturnih sadržaja preko mobilnih telefona su besmislenost modernog doba.

– Koncert, pozorišna predstava, izložba ili bilo šta slično u formi projekcije na malom ekranu mobilnog telefona je besmislenost modernog doba koje će nam doći glave. Na kraju će nove generacije tako i završavati škole, imati seks i dobiti pokolenje, koje će viđati samo na kompjuteru. A kada umremo deca će nam na sahranu doći onlajn – kaže Blaža komentarišući onlajn projekcije filmova, predstava koje su doživele ekspanziju u periodu izolacije. Upitan da li je ipak umetnost pomogla ljudima da prebrode ovaj težak period, on kaže da jeste pre svega literatura. – Čitanje knjiga je oplemenilo ovaj korona period. Definitivno knjiga je najbolji čovekov prijatelj. Posle psa. To najbolje znaju oni koji su šetali svoje kućne ljubimce u određenim šetnjama dok su ih sa terasa čežnjivo gledali oni koji nemaju pse.

Upitan koju bi poruku izvukao za kraj, odgovara: – Sada sam siguran da je Šekspir bio u pravu kada je napisao: Ima nešto trulo u državi Danskoj – zaključuje Blaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari