Naredna dva dana u Kulturnom centru Grad očekuje nas pravi internacionalni muzički vikend uz koncerte čak pet bendova iz Srbije, Makedonije i Švedske. U subotu, 7. februara, od 22 sata publici će se u Gradu predstaviti uzbudljivi novi beogradski četverac – grupa Crvi uz goste iz Skoplja mladi bend Foolish Green. Dan kasnije, u nedelju, od 20 časova sviraće švedski Port Noir, grupa Plavo iz Kruševca i subotički bend Nebo je crveno.


Crvi postoje oko godinu dana, iza sebe imaju tek četiri živa nastupa i jedan su od najboljih neotkrivenih bendova u gradu za koji rok novinar i radijski autor i di-džej Žikica Simić između ostalog kaže „Muzika Crva je put ka nečemu primarnom i rudimentarnom. Crvi su odličan bend, originalnog izraza, koji je nedostajao beogradskoj rok sceni”. Foolish Green je moderno, „ajvarom predozirano beatlesque iskustvo” koje divno komunicira sa publikom servirajući svoju muzičku trpezu rok end rolovanu energičnim singlovima. Foolish Green je makedonski bend koji je svoje prvo izdanje „Escape” poklonio svetu 2013. u jednočlanoj formi sa kormilarom Nenadom Stefanoskim na čelu, koji je ubrzo nakon albuma prvenca okupio vrsnu bandu od šest muzičara koji mu se pridružuju na turneji u 2014. i 2015. Bend stvara zvuk koji odlično spaja psihodelični pop i rokenrol začinjavajući ga raznim muzičkim uticajima sa svih strana. Cena karte je 300 dinara.

Port Noir je tročlani sastav iz mesta Södertälje, Švedska. Članovi imaju šareno muzičko zaleđe (jazz, alternative rock, death metal, hardcore, progressive rock…) ali dele zajedničku ambiciju i cilj – da stvore nešto novo i sveže. Njihov debi singl „Sun de Man“ snimljen već na prvom sešenu privukao je priličnu pažnju nakon objavljivanja na internetu. Samo nedelju dana kasnije potpisali su ugovor sa izdavačkom kućom Razzia Notes Anders Fridena, pevača najpoznatijeg švedskog metal sastava In Flames. Šest meseci docnije Port Noir su održali i prvi koncert – kao predgrupa In Flames na nastupu u Stokholmu, da bi zatim ušli u studio i započeli snimanje svog debi albuma „Puls“ pri Dugout Studios u mestu Uppsala, na kome je za produkciju bio zadužen Daniel Bergstrand (Meshuggah, Dimmu Borgir, Soilwork).

Plavo je instrumentalni post-rock bend iz Kruševca. Članovi sastava su već duže vreme aktivni na hardcore sceni pri bendovima The Bridge, Jain, Deadrise, No Way Back… Eksperimentišući sa različitim žanrovima osnovna ideja benda je muzička potraga za vezom koja spaja čoveka i univerzum.

Nebo je crveno je post-hardcore, oldschool-emo, alternative-rock trio iz Subotice. Melanholičan prizvuk i emotivni, intimni tekstovi na srpskom jeziku. Rifovi i ritmovi koji doprinose specifičnosti i autentičnosti prostora i vremena u kojem su stvorene.

Karte u pretprodaji su 600 dinara, na dan koncerta 800 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari