Ispovest reditelja Pola Hagisa rimskoj "Republici" nakon optužbe i suđenja za seksualno zlostavljanje 1foto EPA/WARREN TODA

Optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje više nažalost i nisu vest. Po novinama i portalima širom sveta ih je toliko da ne mogu ni da se pobroje. Oskarovac, kanadski reditelj je Pol Hagis je kazao kako mu je život “uništen za minut” kada ga je jedna žena optužila da ju je napastvovao.

Ovaj šezdesetdevetogodišnji Kanađanin našao se u Italiji, zadržan je dve nedelje u kućnom pritvoru, nakon što ga je dvadesetosmogodišnja britanska državljanka ruskog porekla krajem juna optužila za silovanje.

Pol Hagis je posle cele drame javno progovorio i otvorio dušu jednom od najtiražnijih italijanskih dnevnih novina, rimskoj “Republici”.

“Nikoga nisam silovao, ali sam napravio dve greške. Moja prva greška je bila što sam dozvolio nekome koga sam jedva poznavao da mi dođe u dođe goste. To je bilo glupo. Druga greška se dogodila jutro nakon incidenta koji je za mene lično bio posebno neprijatan. Odlučio sam da okončam neprijatnu situaciju. Odveo sam dotičnu osobu na aerodrom nekoliko sati pre njenog leta. Besan sam na sebe zbog ovih grešaka u proceni, ali ne mogu da shvatim da su me je upravo to dovelo do lažnih optužbi protiv mene koje su mi direktno naštetile.”

Žena, čije ime ne može biti saopšteno iz pravnih razloga, tvrdi da ju je Hagis seksualno napastvovao tri dana zaredom, posle noćenja sa doručkom, negde u južnoj Italiji.

Hagis, koscenarista, producent i reditelj Oskarom nagrađenog filma „Fatalna nesreća“ koji je snimljen 2004. godine, bio je gost na filmskom festivalu u Ostuniju pre nego što je uhapšen.

Prošle nedelje je pušten iz kućnog pritvora nakon što je sutkinja preinačila svoju prethodnu odluku da je izvršio nasilje nad ženom koja ga je optužila za seksualni napad.

Sutkinja Vilma Đili iznela je mišljenje je da je žena „spontano“ ostala u Hagisovoj sobi posle navodnog napada i provela „zajedničke trenutke“ sa njim dok su razmenjivali poruke.

Ona je u obrazloženju svoje odluke o puštanju Pola Hagisa na slobodu navela da će se istraga nastaviti, ali ispitivanje žene “umanjuje negativnu procenu Hagisove ličnosti i stav da bi on bio sposoban za fizičko ili psihičko nasilje nad drugima”.

Tužilaštvo će verovatno pozvati dodatne svedoke pre nego što se o slučaju donese konačna odluka.

Hagisov advokat Mikele Laforđa ukazuje na činjenicu kako je njegov klijent mogao slobodno da napusti Italiju, ali je odlučio da ostane.

S druge strane advokat tužilje Klaudio Strata uzvraća kako njegova klijentklinja “nije opovrgla svoje tvrdnje o seksualnom nasilju, štaviše, potvrdila ih je“.

Strata se zapitao da li sutkinja Đili pomaže Polu Hagisu s obzirom da se u Njujorku vodi još jedan sudski postupak protiv njega za seksualno uznemiravanje koji je pokrenula njegova PR asistentkinja.

Filmski reditelj ove optužbe odlučno odbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari