Jačina i čvrstina u zvuku i stavu - Bend Rihter, posle osvajanja 41. Majske gitarijade, ponovo u Požarevcu 1Foto: Valentina Gajić

Posle osvajanja 41. Majske gitarijade, bend Rihter se vraća u Požarevac, gde će nastupiti 14. oktobra u klubu KB.

Nešto kratko pre samog nastupa, bend koga čine Tea Popović glavni vokal benda, Sara Nikolić na bas gitari i pratećim vokalima, Aleksandar Spaić na gitari i Demirel Turkmanović na bubnjevima, objavio je prvi spot za pesmu Za nas.

Sada im je u planu snimanje novog materijala i paralelno rad na novim pesmama, a sve to je ispraćeno i novim nastupima. Do sada su snimljene četiri pesme u saradnji sa Borisom Mladenovićem Bomlom (Jarboli, Veliki Prezir…), a u planu je snimanje novog materijala, sa kojim bend već uveliko nastupa. Iako je pesme objavio samostalno, Rihter ne isključuje ideju da u budućnosti ostvari saradnju sa nekim od izdavača.

Naime, grupa Rihter je osnovana u decembru 2021. godine sasvim spontano. Kako iz benda pojašnjavaju, Demirel (bubnjevi) i Sara (bas gitara) se znaju već jako dugo i sarađivali su na drugim muzičkim projektima. Želja da zajedno nastave da se bave autorskim radom je dovela do toga da oforme grupu, a prvo im se pridužio Aleksandar (gitara), Demirelov dugogodišnji poznanik. Vrlo brzo se bendu pridužuje i Tea (vokal) i time kompletira sastav.

Naziv za grupu, kažu muzičari je nešto o čemu je bend u startu možda i najduže razmišljao, zato je tu došla i neophodna „pomoć prijatelja“, te su se oko predloga – Rihter svi vrlo brzo složili, zato što pre svega zvučno predstavljao baš ono što bend karakteriše – jak, čvrst zvuk i stav benda.

Ipak, kako kažu, muziku benda je teško opisati jednim žanrom, ponajviše zbog različitih muzičkih ukusa članova grupe. To je ujedno možda i najveći adut muzike koju stvaraju, jer različite energije koje se prepliću u pesmama čine jedinstven muzički spoj, koji je zapravo i identitet benda Rihter.

– Svakako, tu su uticaji različitih muzičkih žanrova koje volimo i slušamo, preko grandža, metala, klasičnog i glam roka, pa sve do popa. Upravo ta otvorenost ka različitim žanrovima je možda i najviše pomogla bendu da da pečat svom izrazu. Samo neki od bendova koji su nam omiljeni su: Tool, Nirvana, Fleetwood Mac, Guns N’ Roses, Amy Winehous, In Flames, Radiohead… – kaže ekipa iz Rihtera.

Oni dodaju da tekstove pesama piše Sara, ali je tu uvek pomoć i sugestija drugara iz grupe.

– Pre nego što se krene sa razradom tekstova, u tom procesu je najbitnije da su svi složni oko ideje, sentimenta i poruke koju tekst treba da nosi. Tekstovi pesama polaze od ličnih iskustava, ali su to na kraju dana univerzalne teme sa kojima se svi susreću. Oni ne nameću čvrsto i isključivo osećanje, već daju prostor da slušalac doživi pesmu na sopstveni način, što je ujedno i cilj muzike stvaramo – ističu muzičari.

Ekipa iz Rihtera ukazuje i to da im je svaki nastup koji su održali na poseban način drag, jer bend u živoj svirci najviše uživa, pored stvaranja pesama, naravno. Ipak, kao jedan od najboljih izdvajaju nastup u Jugošpedu, sa prijateljskim bendovima Remedy i Zyrion, a jedan od prvih i jako dragih je i nastup u Kuglašu sa prijateljskim bendovima Bagremov med, Bitter Olives i Terrible Swimmer.

Sa druge strane, kažu, tu su i takmičarski nastupi od kojih se bez sumnje izdvaja finale Bunt rok fetivala, kao i osvajanje 41. Majske gitarijade u Požarevcu, jer upravo u Požarevcu nastupaju ovog vikenda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari