Jubilarni koncert Vokalne radionice "Bistrik" Bilje Krstić 1foto: Srdjan Ralic

Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić održaće jubilarni koncert „Rasla dunja i jabuka“, kojim obeležava deceniju postojanja, 3. decembra u 11 časova u Kolarčevom narodnom univerzitetu KNU.

Na istom mestu KNU i Radio Beogradu 2012. godine, Vokalna radionica počela je svoje putovanje, a nju je osnovala i vodi naša muzičarka Bilja Krstić. Sa svojim koleginicama iz orkestra „Bistrik“ Natašom Mihaljinac etnomuzikologom i Ružom Rudić takođe etnomuzikologom i dirigentom, Bilja je napravila raznovrstan i bogat koncertni program za predstojeći rođendanski koncert.

– Kroz deset godina koliko postoji, kroz radionicu je prošlo preko 500 talentovanih pevača. Radionica je osmišljena da na umetnički način popularizuje tradicionalnu muzičku kulturu Srbije i balkanskog regiona i da pruži mogućnost mladim talentovanim pevačima da zavole, nauče i dalje predaju svoje znanje generacijama koje dolaze – ukazano je povodom rada „Bistrika“.

Radionica atraktivnim vokalnim aranžmanima i kreativnom insterpretacijom tradicionalnu pesmu približava današnjem savremenom muzičkom ukusu, a sastavljena je od talentovanih pevača uzrasta osnovne i srednje škole, kao i studenata iz cele Srbije. Pesme iz plana i programa su višeglasne, sa bogatom polifonom tehnikom.

– Rad Biljine radionice je od izuzetnog značaja za našu nacionalnu kulturu jer predstavlja retku mogućnost za mlade pevače da se upoznaju sa muzikom svojih predaka.U modernom dobu to je ujedno i jedini način da naša muzička zaostavština ne ode u zaborav. Praksa i izvođaštvo ove radionice su stoga od velikog značaja za kulturu i umetnost Srbije – istaknuto je povodom orkestra „Bistrik“.

Nagrade:

Za ovih 10 godina nastupali su na festivalima, raznim manifestacijama, takmičenjima, i dobili prestžne nagrade : na Festivalu Zlatne majke Angeline u manastiru Krušedol, festivalu Muzika klasika u Beogradu, festivalu Kadmov dan u Budvi (Crna gora), festivalu podunavskih zemalja u Braili (Rumunija) 2014, 2017 i 2018 godine,  „Pontes mostovi“ 2018. u Trstu (Italija), festivalu Carevčevi dani u Velikom gradištu 2017.godine, festivalu VEF 2017 i 2022 godine u Negotinu…

Vokalna radionica Bistrik je dobitnik nagrada: „Love song along the Danube“ u Braili (Rumunija) 2014. ( druga nagrada,  2017. (treća nagrada ) i 2018. godine ( specijalna nagrada) Festival VEF u Negotinu 2017 ( prva nagrada)  Međunarodni festival Konstantin FMU / Niš ( prva nagrada) 2021…  Festival VEF u Negotinu 2022 (prva nagrada).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari