Kad Sava centar horski zapeva “Eleno kerko” (FOTO) 1Foto: Nemanja Đorđević

U kakofoniji različitih koncerata u rasponu od Silvane do Nirvane, retka je prilika da se jedan koncert rasproda deset dana unapred, pa vam tapkaroši karata na ulazu ne padnu teško, nego ih nekako gledate sa setom i sećanjem na neka minula vremena kada je odlazak na koncert bio praznik za koji se dugo pripremalo.

Jedan od takvih dogodio se sinoć u Sava centru, a održala ga je Amira Medunjanin, odavno poznata po dobrom glasu, ili što bi oni skloni poređenjima rekli bosanska Bili Holidej.

Sava centar je kao i glas Amire sinoć bio savršeno mesto za ovaj koncert. Dovoljno veliki da primi sve, a opet dovoljno mali da se publika vidi i oseti njen damar.

Prvi izlazak na scenu propraćen je gromoglasnim aplauzom. Amira je izašla u dugačkoj beloj haljini mada je ona prema sopstvenom priznanju bila čista “optička varka”. S obzirom na pesme koje su pevane da li je ova bosanska pevačica sinoć bila veštica ili vila ostaće tajna ali je činjenica da su svi na kraju sa koncerta izašli “omađijani” njenim glasom.

Kad Sava centar horski zapeva “Eleno kerko” (FOTO) 2
Foto: Nemanja Đorđević

Repertoar je bio van svakih protokola kojih se Amira nikad strogo ne pridržava pa tako prema njenim rečima ni na sopstvenom venčanju. “Reda nije bilo”, pevalo se sve: od makedonske narodne pesme do Džonija Štulića, preko Bajage do Podmoskovskih večeri.

“Zagrevanje” je počelo sa pesmom „U đul bašti“. Otpevala je Amira i jednu “nikkejvovsku” pesmu koja je zapravo pisana samo za nju, a reč je o međumurskoj pesmi “Oj Meglica”.

Pauze je koristila za “šegačenje” sa publikom među kojom je bilo dosta njene raje.

Kad Sava centar horski zapeva “Eleno kerko” (FOTO) 3
Foto: Nemanja Đorđević

Najemotivniji delovi koncerta bili su horsko izvođenje pesama: “Eleno kerko” ali i „Što te nema“, „Dušo moja“ ,“Ima neka tajna veza”, i “Stanice Podlugovi”.

Erupcija oduševljenja nastajale su uz pesme: „Pjevat’ ćemo šta nam srce zna“, „Zapevala sojka ptica“ i „Ajde Jano“. Nakon više od tri sata logičan nastavak koncerta bio je i bis, započet „Žutim dunjama“.

Amira je bila zvezda večeri ali ništa manje ni njena muzička pratnja, njeni stalni saradnici: pijanista Bojan Zulfikarpašić, gitarista Ante Gelo i kontrabasista Zvonimir Šestak, a sinoć po prvi put i ženski gudački, jedanaestočlani člani orkestar Vortex Strings, koji je i Amiru “otpuhao”.

Kad Sava centar horski zapeva “Eleno kerko” (FOTO) 4
Foto: Nemanja Đorđević

Najveće simaptije na kraju je dobio gitarista Gelo koji je na insistiranje Amire odsvirao i otpevao nekoliko taktova pesme “Kreni prema meni”.

Amira je sinoć u Sava centru nastupila nakon više od godinu i po dana i želja joj je bila da nastup ne bude sličan prethodnom. Koncert svakako nije bio nalik pređašnjem ali će svakako ostati neponovljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari