Kejv, Monk, Morikone i Italo Disko - Beldocs hitovi za ljubitelje muzike 1Foto: Charlie Gray

Ovogodišnji jubilarni 15. Beldocs, koji će biti održan od 11. do 18. maja na sedam lokacija u Beogradu, za ljubitelje muzike donosi atraktivne muzičke dokumentarce o Niku Kejvu, Teloniusu Monku, Eniou Morikoneu i Italo Diskou.

Međunarodni festival dokumentarnog filma predstaviće premijerno više od 100 dokumentarnih filmova u 12 programskih celina.

Posle premijere na Berlinalu, dokumentarni film Endrjua Dominika „Nik Kejv: Barem za to znam da je istina, dolazi na Beldocs.

„U fokusu filma je kreativan i prijateljski odnos između Nika Kejva i njegovog dugogodišnjeg saradnika Vorena Elisa, koji oživljavaju pesme sa njihova poslednja dva studijska albuma – Ghosteen i Carnage“, navedeno je u saopštenju i dodato da Dominikov emotivni i snažni dokumentarac približava novu, optimističnu fazu u stvaralaštvu Nika Kejva.

Film Rewind&Play reditelja Alena Gomisa, koji će imati regionalnu premijeru u okviru selekcije Meteors, je priča o američkom džez muzičaru i pijanisti Teloniusu Monku, jednom od vodećih umetnika za razvoj modernog džeza u ranim četrdesetim godinama dvadesetog veka.

„Gomis nas svojim muzičkim dokumentarcem vraća u 1969. godinu prikazujući neemitovani, kontroverzni intervju Monka snimljen pred njegov nastup u Parizu. Dokumentarac, kroz portret ovog velikog umetnika, prikazuje zataškavanje njegove borbe protiv stereotipnih okvira, kao i mračno naličje medijske mašinerije u svoj njenoj surovosti“, ukazano je povodom dokumentarca Rewind&Play.

Nemačko-italijanski dokumentarni film Italo Disko. Blistavi zvuk 80-ih, predstavlja svojevrstan umetnički vremeplov kroz muzički univerzum jedne ere.

„Reditelj Alesandro Melacini upotrebom dokumentarnog materijala, preciznim istraživanjem i osvetljavanjem vodećih ličnosti toga doba govori o Italo Disku, muzičko- sociološkom fenomenu nastalom u Italiji i potom razvijenom u Nemačkoj, koji je prevazišao plesnu muziku i prožeo čitavo društvo“, navedeno je u saopštenju.

Melacinijev film pred gledaoce donosi vibraciju muzike u prostoru koji je istovremeno komercijalan i futuristički – i preko arhivskih snimaka i razgovora sa umetnicima i istaknutim figurama iz epohe 80-ih godina– razotkriva iskričavi zvuk koji je tada naveo celu planetu da zapleše.

„Enio Morikone, oskarovca Đuzepe Tornatorea, je dokumentarni film posvećen nedavno preminulom dirigentu i kompozitoru, autoru najznačajnije filmske muzike, čiji rani opus obuhvata simfonijsku i kamernu muziku“, pojašnjeno je u saopštenju.

Film kroz arhivske snimke i intervjue koje je Tornatore napravio sa Morikoneovim saradnicima, sve samim velikanima svetske kinematografije, među kojima su Oliver Stoun, Kventin Tarantino, Paolo i Vitorio Tavijani i Bernadro Bertoluči, prikazuje umetnički put ovog magičnog muzičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari