U okviru 13. međunarodnog Guitar Art festivala, koji će se održati u Beogradu od 16. do 21. marta 2012. godine pod sloganom „Kontinenti“, predstaviće se više od 60 umetnika iz svih delova sveta, a posebno mesto u programu zauzeće trio svetski priznatih majstora gitare „Kings of Strings“ koji čine Tomi Emanuel (Tommy Emmanuel), Vlatko Stefanovski i Štokelo Rozenberg (Stochelo Rosenberg).

Koncert ove gitarske supergrupe održaće se u Sava centru 17. marta, nakon čega će uslediti turneja u produkciji Guitar Arta, koja će obići i najveće gradove jugoistočne Evrope. Ulaznice za ovaj koncert već su u prodaji na blagajni Sava centra po cenama u pet kategorija od 1.590 do 2.990 dinara, dok se rezervacije najboljih mesta u sali mogu izvršiti u direkciji Guitar Art festivala pozivom na broj 011/220-6244.

Trio virtuoznih gitarista na turneji će predstaviti nekoliko različitih muzičkih žanrova, ali i stilova sviranja akustične gitare. Tomija Emanuela svet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svedoče i priznanja magazina „Rolling Stone“ i „Guitar Player“, nominacije za nagradu „Grammy“ ili pohvale kolega sa kojima je sarađivao poput Erika Kleptona, Džoa Satrianija, Stivija Vondera ili Stiva Vaja. Stefanovski je praktično sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su poštovaoci uvek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe Leb i sol, preko velikih jugoslovenskih i svetskih turneja, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje i komponovanje kroz razne stilove, od snažnih rok rifova do nestvarno brzih džez pasaža i ritmički neparnih pesama sa juga Evrope. Romsku muziku, kroz njene svingerske, džez „manouche“ formate, na jedan sasvim drugačiji način, već tri decenije proslavlja i virtuozni Štokelo Rozenberg. Štokelo sa porodičnom grupom „The Rosenberg Trio“ danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina „Guitarist“, te brojne nastupe širom sveta od „North Sea Jazz“ festivala do njujorškog Karnegi hola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari