Danska predstavnica Emeli de Forest je pobedila na 58. izboru za Pesmu Evrovizije, pred internacionalnom TV-publikom, koje je, prema prvim procenama, bilo oko 125 miliona. Bosonoga 20-godišnjakinja je u finalu pobedila sa pesmom „Only Teardrops“, i tako pokazala da su kladioničari bili u pravu – pre samog takmičenja Danska je dobila najbolju kvotu 4-6 za pobedu.


„Mogla sam da osetim svu tu energiju u areni. Ovo je jedinstveno životno iskustvo. Najsrećnija sam devojka na svetu“, izjavila je posle trijumfa plavuša iz Danske, koja je naročito bila ponosna na pobedu u Švedskoj jer je njen pokojni otac bio fan Švedske i Evrovizije.

Njena balada, začinjena vatrom, flautama i bubnjevima, Danskoj je donela treći trijumf na Pesmi Evrovizije, sa 281 poenom. Na drugom mestu je bio Azerbejdžan sa numerom „Hold Me“ (234 poena), dok je treća bila Ukrajina sa numerom „Gravity“ (214). Tako Pesma Evrovizije drugu godinu ostaje na severu Evrope, pošto će Danska naredne godine biti domaćin takmičenja. Inače, hiljade Danaca se okupilo ispred Gradske većnice u Kopenhagenu proslavljajući pobedu.

Činjenica da se takmičenje održava u Švedskoj značila je rasplamsavanje ABBA-nostalgije, uz koju se odlično uklopilo to što su numeru za početak subotnje večeri komponovali Beni Anderson i Bjorn Ulvaeus, članovi legendarne švedske grupe, za koju su se neki nadali da će nastupiti upravo na Evroviziji, koja ih je i proslavila 1974. godine, kada su pobedili sa numerom „Waterloo“. Od pobednika ovog takmičenja uspešne karijere su imali i Selin Dion, Hulio Iglesijas i Olivija Njutn Džon.

Moje tri bile 11. u polufinalu

Malme – Srpske predstavnice Moje tri osvojile su 11. mesto u prvom polufinalu sa 46 poena – ispred njih su bili predstavnici Estonije sa 52 poena, a iza Crna Gora sa 41. Tako im je zamalo izmaklo finale, pošto je dalje išlo najboljih deset iz svakog polufinala. Moje tri nisu dobile niti jednu „dvanaesticu“, dva puta po deset poena (Hrvatska i Crna Gora), jednu „šesticu“ (Austrija), jednu „peticu“ (Slovenija), dve „četvorke“ (Kipar, Švedska), jednu „trojku“ (Italija), jednu „dvojku“ (Ukrajina) i dve „jedinice“ (Belorusija i Holandija). „Nule“ su stigle od Belgije, Danske, Estonije, Irske, Litvanije, Moldavije, Rusije i Velike Britanije. Glasovi žirija i publike iz Srbije bili su ovako podeljeni: 12 – Crna Gora, 10 – Hrvatska, 8 – Danska, 7 – Moldavija, 6 – Rusija, 5 – Ukrajina, 4 – Belorusija, 3 – Kipar, 2 – Austrija, 1 – Holandija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari