Ovogodišnje, 14. po redu izdanje Pančevačkog džez festivala, koje počinje sutra i trajaće do 13. novembra u Kulturnom centru Pančeva, ponudiće izuzetno kvalitetan program sastavljen od velikih džez imena, ali i poznatih domaćih muzičara. Majk Stern, jedan od najvećih džez gitarista današnjice, nastupiće sa svojim bendom prvog festivalskog dana.

Sa Sternom i Daveom Wecklom (za bubnjevima) nastupiće i poznati džez muzičari Chris Minh Docky (električni i akustični bas) i Bob Malach (saksofon). Tokom 30 godina duge karijere, puno inovativnih i uticajnih albuma, pet nominacija za Grammy nagrade, Majk Stern se etablirao kao jedan od najznačajnijih džez gitarista i kompozitora svoje generacije. Ovaj brilijantni muzičar prvi put u Srbiji nastupiće upravo na Pančevačkom džez festivalu.

Drugog festivalskog dana, 12. novembra, nastupiće, takođe prvi put u Srbiji, izuzetna džez pijanistkinja Lin Arijale i njen Convergence Quartet, kao i sastav Triple Ace, dok će 13. novembra biti održan koncert Veče muzike Roberta Haubera – „Tribute to Bill Evans“ uz učešće Beogradskih simfoničara i poznatih pančevačkih džez muzičara, a pod dirigentskom palicom Stanka Jovanovića. Solista na klaviru biće Ivan Aleksijević. Ovaj gala koncert je posvećen poznatom kompozitoru Robertu Hauberu, koji je aranžirao neke od najtežih i najlepših kompozicija Bila Evansa. Poslednjeg festivalskog dana koncert će održati i Vladimir Kostadinović New York Quartet. Nakon zvaničnog programa, drugog i trećeg festivalskog dana u foajeu Kulturnog centra Pančeva, od 23.30 sati, biće održani jam sessioni u kojima će učestvovati izvođači sa festivala i poznati domaći džez muzičari.

Pančevački džez festival je pokrenut 1998. godine i od tada su u okviru njegovih programa nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji džez umetnici domaće scene. Tako je za trinaest godina postojanja Džez festival ugostio poznata imena kao što su, između ostalog: Roy Hargrove, Eddie Henderson, Denise Janah, Adriane Muttenthaler, Bojan Zulfikarpasić, Victor Bailey, Hubert Tubbs, i drugi. Na festivalu se prostor daje i muzičarima poniklim u Pančevu, koje decenijama ima svoju džez publiku i izvođače. Umetnički direktor festivala je džez umetnik Dušan Ivanišević, a organizator Kulturni centar Pančeva.

Ulaznice po promotivnoj ceni

Zahvaljujući naporima organizatora festivala, ulaznice za drugo i treće festivalsko veče se mogu kupiti po promotivnoj ceni od samo 200 dinara. Na ovaj način Pančevački džez festival želi da doprinese široj afirmaciji džez muzike i većoj dostupnosti ekskluzivnih kulturnih sadržaja. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4), radno vreme blagajne je: ponedeljak – sreda od devet do 22, četvrtak – nedelja od 16 do 22 sata, broj telefona 013/ 346 579.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari