Mila Jovović: Borkinja i buntovnica, spremna na rizike 1Foto: EPA/ JOSE MENDEZ

Meni je emigracija u tako ranim godinama promenila život. Imali smo misiju, moji roditelji i ja – želeli smo da uspemo u novoj zemlji.

Moj život bio je drugačiji od života dece s kojom sam odrastala u Americi. Naravno, možda se nisam igrala sa prijateljima kao druga deca, ali sam zato stekla disciplinu i odlične radne navike. Naučila sam razne veštine i sada sam veoma uspešna. Zahvalna sam roditeljima na vaspitanju i disciplini koje su mi usadili – izjavila je jednom prilikom glumica i manekenka Mila Jovović.

Zvezda filmova Peti element i Pritajeno zlo našla se u Sjedinjenim Američkim Državama kad je imala samo pet godina. Na put u Ameriku, krenula je iz Kijeva gde je rođena 17. decembra 1975. godine kao Milica Jovović. U Ukrajini, odnosno nekadašnjem Sovjetskom Savezu, upoznali su se njeni roditelji – otac, srpski doktor Bogdan Jovović, i majka, ruska glumica Galina Loginova Jovović. Porodica se 1981. prvo preselila u London, a zatim u Sakramento, da bi se na kraju trajno naselili u Los Anđelesu.

Porodica Jovović poreklom je iz Crne Gore, a imaju imovinu u Metohiji, u Zlopeku blizu Peći. Njen pradeda Bogić Camić Jovović bio je barjaktar iz plemena Vasojevića i gardijski oficir kralja Nikole I Petrovića, a ime njegove žene bilo je Milica, po kojoj je Mila dobila ime, kako danas s ponosom često prenose srpski i crnogorski portali. Njen deda Bogdan Jovović bio je komandant vojnog područja Priština, a kasnije je bio vojni finansijski inspektor u vojnim područjima Skoplje i Sarajevo, gde je otkrio veliku proneveru zlata. Kažnjen je jer je odbio da optuži svog prijatelja za taj zločin. Komunističke vlasti uhapsile su ga i poslale na Goli otok. Kada je pušten, pobegao je u Albaniju a kasnije je prešao u Sovjetski Savez, u Kijev. Druga verzija priče je da je zapravo on uzeo zlato. Milin otac, Bogdan Jovović, kasnije se pridružio njenom dedi u Kijevu, gde su on i sestra diplomirali medicinu.

Bogdan i Galina u Los Anđelesu su prvobitno čistili kuće. Jedno vreme su radili i za slavnog Brajan de Palmu. Ipak, brak nije dugo trajao. Bogdan je u nekom trenutku uhapšen zbog pronevere novca i proveo je nekoliko godina u zatvoru. Par se na kraju razveo, a Bogdan iz veze sa jednom Argentinkom ima i sina Marka, Milinog polubrata.

Milu Jovović odnegovala je majka, zbog čega danas tečno govori ruski, uz engleski i francuski. Srpski, kako kaže, nikad nije dobro naučila. Zna da kaže tek nekoliko reči. Tokom odrastanja nije imala mnogo prijatelja, jer su je zbog paranoje od Hladnog rata, druga deca uglavnom izbegavala. Zbog toga je, kako danas kaže, postala borac i pobunjenik, spremna na rizike. Glumom ju je učila majka, da bi kasnije pohađala muzičku, baletsku i glumačku školu u Los Anđelesu. Pored toga, zahvaljujući majci, prve knjige koje je čitala bile su vezane za rusku književnosti i shvatanje pozorišta.

Imala je samo 11 godina kad ju je spazio fotograf Ričard Avedon. Zahvaljujući njemu učestvovala je u jednoj Revlonovoj reklami, a zatim je dospela i na naslovnu stranu italijanskog modnog časopisa Lei. Sa samo 12 godina potpisala je svoj prvi manekenski ugovor. Brzo se našla i na naslovim stranama magazina Vogue, Cosmopolitan… Do 2004. godine bila je fotografisana za više od sto naslovnih strana. Iste godine zaradila je 10,4 miliona dolara i postala najplaćenija manekenka na svetu. Deo njene manekenske karijere su i kampanje za modne kuće Chanel, Versace, Emporio Armani, Donna Karan, DKNY, Celine, P&K, H&H, a decenijama je zaštitno lice kompanije L’Oreal. U svojoj manekenskoj karijeri bila je i zvezda kampanja za parfeme kuća Armani (Night), Calvin Klein (Obsession), Christian Dior (Poison) i Donna Karan (Cashmere Mist).

Od ranog detinjstva, uporedo sa manekenskom, gradila je i glumačku karijeru. Debi je imala sa 13 godina u Diznijevom filmu Noćni voz za Katmandu. Kao tinejdžerka igrala je sporedne uloge u brojnim televizijskim filmovima i serijama, između ostalih i u popularnom sitkomu Bračne vode. Prvu veću ulogu imala je u filmu Povratak u Plavu lagunu 1991. godine, zbog čega su je često poredila sa Bruk Šilds, glumicom i manekenkom koja je takođe počela svoju karijeru kao dete, i koja je igrala u originalnom filmu Plava laguna. Više pažnje dobila je zahvaljujući pojavljivanju u generacijskom filmu Sluđeni i zbunjeni Ričarda Linklejtera i biografskom ostvarenju Čarli o Čarliju Čaplinu, ali je prava svetska slava usledila nakon filma Peti element 1997. Ostvarenje Lika Besona otvorilo je te godine Kanski festival, a Mila je istog trenutka postala međunarodna glumačka zvezda. Jovović je kasnije izjavila da se odrekla svega da bi bila što bolja u ulozi vanzemaljke Lilo koja spasava Zemlju. Igrala je pored Brusa Vilisa i Gerija Oldmana, a film je zaradio 263 miliona na bioskopskim blagajnama, tri puta više nego što je bio budžet filma. Njen kostim, koji je dizajnirao Žan-Pol Gotje od medicinskih zavoja, preko noći je postao dewo modnog trenda.

Narednih godina igrala je u filmovima nekih od najvažnijih svetskih reditelja – Spajka Lija (He got game) ili Vima Vendersa (Hotel od milion dolara). Istovremeno nastavila je saradnju sa Likom Besonom u filmu Jovanka Orleanka. Zbog uloge francuske heroine skratila je kosu i nosila oklop. Kritika ju je za ovo ostvarenje uglavnom hvalila, ali je bila nominovana i za Zlatnu malinu za najgoru glumicu. Ipak, nastavila je da igra u popularnim blokbasterima, među kojima je najveći komercijalni uspeh ostvario serijal Pritajeno zlo. Kao Alisa, ubica zombija, iz video-igrice koja je obeležila kraj 20. i početak 21. veka, Milina popularnost je rasla. Igrala je u ukupno šest filmova ove franšize i postala jedna od omiljenih filmskih akcionih junakinja među obožavaocima ovog žanra.

Mila Jovović nije stala na glumi i manekenstvu već se godinama bavi uporedo i muzikom. Ona piše i komponuje pesme, peva i svira gitaru. Prvi muzički album pod nazivom Divine Comedy objavila je 1994, a njena muzika upoređivana je sa Tori Ejmos i Kejt Buš. Osnovala je i bend Plastic Has Memory, a često piše pesme i peva za muziku za filmove u kojima glumi.

Tri puta se udavala. Prvi put za glumca Šona Endruza oktobra 1992. za vreme snimanja filma Sluđeni i zbunjeni, ali je taj brak poništen mesec dana kasnije. Zatim se udala se za režisera Lika Besona, ali se par razveo 1999. Već godinama je u braku sa rediteljem Polom Andersonom, koji je režirao serijal Pritajeno zlo ali i film Tri musketara, u kome glumica takođe igra. Par ima dve ćerke i obe su krštene u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

– Majčinstvo mi je promenilo život. To je najbolja stvar koja mi se ikada dogodila. Osećam se većom i boljom osobom i imam više strpljenja i razumevanja. Dok sam bila glumica u usponu imala sam mnoge dileme – o svom poslu, da li mi dobro ide ili ne. Sada je sve mnogo jednostavnije. Imam ćerke i jedino što me zanima jeste da nisu nazeble, da li su dobro jele… Fizički je to teže, ali je emotivno mnogo lakše – kazala je jednom Mila.

Podržala Ambasada SAD u Beogradu. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari